Καθιστική ζωή: Πώς αυξάνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη στους εφήβους

κορίτσι είναι ξαπλωμένο στον καναπέ και κάνει καθιστική ζωή
12-02-2020

Η καθιστική ζωή είναι στην καθημερινότητα όλων. Πόσο μάλλων των εφήβων που περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους μπροστά στην τηλεόραση και τους υπολογιστές για να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως το πολύ καθισιό στην εφηβεία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης στους εφήβους.

Η έρευνα

Κάθε πρόσθετη ώρα καθημερινής έστω και ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας ενός δωδεκάχρονου παιδιού συνδέεται με μείωση κατά 10% των καταθλιπτικών συμπτωμάτων στα 18 του.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 4.300 εφήβους 12, 14 και 16 ετών. Αυτοί κλήθηκαν να φοράνε ειδικές συσκευές καταγραφής των κινήσεων τους για τουλάχιστον δέκα ώρες καθημερινά επί τρεις μέρες.
Τα συμπτώματα κατάθλιψης αξιολογήθηκαν με βάση σχετικό ερωτηματολόγιο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο ψυχιατρικό περιοδικό The Lancet Psychiatry.

Εφηβοι με καθιστική ζωή εμφανίζουν κατάθλιψη

Ο επικεφαλής της μελέτης Άαρον Κάντολα και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν κάτι ενδιαφέρον. Κάθε έξτρα 60 λεπτά καθιστικής συμπεριφοράς μέσα στη μέρα αύξαναν τον κίνδυνο κατάθλιψης:

  • 11% στα 12 έτη
  • 8% στα 14 έτη
  • 10% στα 16 έτη

Οι έφηβοι που έκαναν συστηματικά καθιστική ζωή και στις τρεις ηλικίες (12,14 και 16 έτη), είχαν κατά μέσο όρο 28% περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης στα 18 τους.

Κάθε πρόσθετη ώρα, ακόμη και ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας στις ηλικίες των 12, 14 και 16 ετών, σχετιζόταν με μικρότερη κατάθλιψη κατά 10%, 8% και 11% αντίστοιχα. Δεν είναι σαφές κατά πόσο η έντονη άσκηση όντως καταπολεμά την κατάθλιψη.

«Η ελαφριά δραστηριότητα μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη. Δεν απαιτεί πολλή προσπάθεια και είναι εύκολο να ταιριάξει με την καθημερινή ρουτίνα των περισσότερων νέων. Τα σχολεία θα μπορούσαν να ενσωματώσουν την ελαφριά δραστηριότητα στην καθημερινότητα των μαθητών τους. Να κάνουν μαθήματα στα όρθια ή με ενεργητικό και όχι καθιστικό τρόπο. Μικρές αλλαγές στο περιβάλλον μας μπορούν να βοηθήσουν όλους μας να κάνουμε λιγότερο καθιστική ζωή», ανέφερε ο δρ Τζόζεφ Χέις του UCL Psychiatry.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καθιστική ζωή: Μετά από 20 χρόνια διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου