Κικίλιας: Από τις ΣΔΙΤ θα ωφεληθούν οι πιο ευπαθείς ομάδες και οι πιο αδύναμοι ασθενείς

19-02-2020

Οι ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) είναι μοντέλα που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες με υψηλό επίπεδο παροχών υγείας και χρηματοδοτικά εργαλεία, είπε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο συνέδριο, «Συζητάμε για το Σύστημα Υγείας της επόμενης δεκαετίας», που διοργάνωσε το site ygeiamou.gr .

Το Private Public Partnership, που θα υλοποιηθεί στη χώρα μας, συνέχισε ο υπουργός είναι μεταρρύθμιση, έτσι ώστε οι πολίτες, ειδικά οι ασθενείς, οι ευπαθείς ομάδες και αυτοί οι οποίοι δεν έχουν και δε μπορούν και χρειάζονται στήριξη, να μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός υγείας, πρόκειται για τη μακροχρόνια μίσθωση μηχανημάτων κατά χρήση και περίπτωση. Είναι μία ΣΔΙΤ που ουσιαστικά είναι leasing και έρχεται να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες ανάγκες δίνοντας ένα παράδειγμα: εάν αυτή τη στιγμή σε ένα νοσοκομείο ο μαγνητικός ή ο αξονικός τομογράφος είναι 30 χρόνων και το κράτος κρίνει ασύμφορη τη συντήρησή του, θα μπορούμε κατά χρήση και περίπτωση με ΣΔΙΤ, με leasing, να πάρουμε μηχανήματα από ιδιώτες. Οι ιδιώτες θα έχουν την ευθύνη της συντήρησής τους, ακόμα και αν χαλάσει μια βίδα.

Θα είναι δωρεάν για τον πολίτη, θα είναι καλύτερα ποιοτικά, θα συντομεύσει τους χρόνους αναμονής, θα δώσει την δυνατότητα να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός τόνισε ο κος Κικίλιας ενώ το Δημόσιο θα βάζει τους κανόνες και το Δημόσιο θα εγγυάται. Προφανώς υπάρχουν στρεβλώσεις που έχουν παρατηρηθεί σε κάποιες χώρες. Για αυτό, η οργανωμένη Πολιτεία θα έχει τον έλεγχο και θα βάζει κανόνες. Όλα τα πράγματα θέλουν σχέδιο. Είναι προφανές, όμως, ότι αυτό είναι το μέλλον.

Υπεγράφη η σύμβαση ΕΟΠΥΥ-ΠΦΣ για τα 36 σκευάσματα υψηλού κόστους που θα διανέμονται από τα φαρμακεία

Όσον αφορά τα νοσοκομεία ο κος Κικίλιας, υπογράμμισε τη σημασία των ήδη συμφωνημένων projectes, που αφορούν στη δωρεά 150.000 κλινοσκεπάσματων και την αναμόρφωση 2.800 περίπου χώρων υγιεινής.