8 τρόποι να προφυλάξετε την υγεία σας στο χώρο εργασίας

26-12-2016

Ακολουθώντας αυτές τις βασικές αρχές θα προστατεύσετε τόσο τον εαυτό σας όσο και τους γύρω σας.

  1. Υιοθετήστε έναν υγιή τρόπο ζωής με ξεκούραση, καλή διατροφή, άσκηση και χαλάρωση.
  2. Πλένετε τα χέρια σας συχνά χρησιμοποιώντας σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ή σε περίπτωση που αυτά δεν υπάρχουν διαθέσιμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καθαριστικό με βάση το οινόπνευμα. Μην παραλείπετε ποτέ να πλύνετε τα χέρια σας εάν βήξετε, φτερνιστείτε ή φυσήξετε τη μύτη σας.
  3. Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας. Έτσι μεταδίδονται τα μικρόβια.
  4. Όταν βήχετε ή φτερνίζεστε καλύψτε το στόμα σας με χαρτομάντιλο, ή βήξτε και φτερνιστείτε στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα σας. Πετάξτε το χαρτομάντιλο στα άχρηστα αφού το χρησιμοποιήσετε.
  5. Φροντίστε για την καθαριότητα των επιφανειών και αντικειμένων που χρησιμοποιούνται συχνά,όπως τηλέφωνα, πληκτρολόγιο υπολογιστή, χερούλια πόρτας, κ.λπ.
  6. Μην χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο, το γραφείο, ή άλλο εξοπλισμό γραφείου που ανήκει σε συνάδελφο. Εάν πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε, καθαρίστε τα πρώτα.
  7. Μην συμβάλετε στην εξάπλωση της γρίπης! Εάν είστε άρρωστος με συμπτώματα γρίπης, μείνετε σπίτι. Τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν πυρετό (38° C) ή ρίγη και βήχα ή πονόλαιμο. Επιπλέον, στα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να περιλαμβάνονται ρινική καταρροή, μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος, κόπωση, διάρροια, ή εμετός. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συστήνει οι εργαζόμενοι που θα εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι τους για διάστημα τουλάχιστον 24 ωρών που παραμένουν απύρετοι χωρίς τη λήψη αντιπυρετικού.
  8. Εμβολιαστείτε για την εποχική γρίπη, όταν διατεθεί το εμβόλιο στην αγορά. Εάν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τη γρίπη H1N1 κάντε και αυτό το εμβόλιο. Άτομα υψηλού κινδύνου για τον H1N1 είναι οι έγκυοι και τα άτομα με χρόνιες ιατρικές παθήσεις (όπως άσθμα, καρδιακές παθήσεις ή διαβήτης).

Flu.gov