Το 80% των ατυχημάτων συμβαίνουν στο σπίτι

08-09-2017

Κάθε δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών. Φέτος η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στα ατυχήματα που συμβαίνουν στο σπίτι. Πάνω σε αυτό το μεγάλο θέμα επικεντρώνει την προσοχή όλων ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Όλοι θεωρούμε το σπίτι μας τον πιο ασφαλή χώρο που μπορεί να βρεθούμε. Κι όμως! Έρευνες έρχονται να μας αποκαλύψουν πως το 80% των ατυχημάτων συμβαίνουν σε αυτό. Στην Ευρώπη πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο είναι θύματα τέτοιων ατυχημάτων. Πολλά από αυτά αφήνουν μόνιμη αναπηρία ενώ 7.000 εξ αυτών αποβαίνουν μοιραία.

Τα συχνότερα ατυχήματα που συμβαίνουν στο περιβάλλον του σπιτιού είναι οι πτώσεις, τα εγκαύματα, οι δηλητηριάσεις, η πνιγμονή, η απώλεια αισθήσεων, τα καρδιακά επεισόδια και η ηλεκτροπληξία. Τα συγκεκριμένα ατυχήματα αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες, ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικής θέσης ή γεωγραφικής κατανομής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να προληφθούν πολύ περισσότερο από ό,τι άλλες κατηγορίες ατυχημάτων.

Όπως αναφέρει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η γνώση πρώτων βοηθειών αποτελεί επιλογή ζωτικής σημασίας και ύψιστη ανθρωπιστική συμπεριφορά. Οι άνθρωποι μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τους κινδύνους στο περιβάλλον τους και μέσα από τις ασφαλείς παρεμβάσεις τους να ανατρέπουν την πορεία μιας δύσκολης κατάστασης ή ακόμα να σώζουν ζωές.

Η σημαντικότητα της γνώσης πρώτων βοηθειών από απλούς ανθρώπους κάθε ηλικίας είναι και ο λόγος που η εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες βρίσκεται στο επίκεντρο δράσης των 190 Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, κατέχοντας έτσι την πρώτη θέση στην παροχή πρώτων βοηθειών και στην εκπαίδευση πολιτών παγκοσμίως.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο μεγαλύτερος διεθνής οργανισμός στην παροχή πιστοποιημένης εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών, διαθέτει ευέλικτα προγράμματα εκμάθησης πρώτων βοηθειών. Διαμέσου της υπηρεσίας «Αγωγής Υγείας» του Τομέα Νοσηλευτικής και των δύο προγραμμάτων του Τομέα Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών («Πρώτες Βοήθειες για Πολίτες», «Βασική Υποστήριξη Ζωής BLS/AED») πιστοποιημένοι εκπαιδευτές στην Αθήνα και στα κατά τόπους Περιφερειακά Τμήματα του ΕΕΣ προσφέρουν με βιωματικό και διαδραστικό τρόπο την κατάλληλη εκπαίδευση για κάθε ηλικιακή ή επαγγελματική ομάδα, σε σχολεία και επαγγελματικούς χώρους.

«Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να εκπαιδεύεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός πολιτών, επειδή εκπαιδευμένοι πολίτες σημαίνει περισσότερο ασφαλείς πολίτες και ασφαλείς πολίτες σημαίνει υγιείς κοινωνίες», αναφέρει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Στην υψηλότερη θέση θανάτων από τροχαία ατυχήματα στις ηλικίες 15-29 η Ελλάδα
Περισσότερα τα εργατικά ατυχήματα στη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης