Σεξ: Αυτά είναι τα προβλήματα μετά το εγκεφαλικό

ζευγάρι μαζί στο κρεβάτι μετά το σεξ
26-02-2020

Πολλές φορές αισθανόμαστε πως με το εγκεφαλικό τελειώνει η ζωή μας. Κι όμως! Υπάρχει ζωή και μετά από αυτό. Κι αυτή περιλαμβάνει και το σεξ. Είναι άραγε το σεξ το ίδιο μετά από ένα εγκεφαλικό ή υπάρχουν προβλήματα;

Τα προβλήματα στο σεξ μετά το εγκεφαλικό

  • Η εμφάνιση σεξουαλικών προβλημάτων μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι συχνό φαινόμενο. Σύμφωνα όμως με ερευνητικά ευρήματα οι επαγγελματίες υγείας συνήθως δε ρωτούν για αυτά κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης. Η μελέτη της διεθνούς σχετικής βιβλιογραφίας έχει αναδείξει τα παρακάτω σημεία:
  • Η σεξουαλική δραστηριότητα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών μειώνεται μετά από ένα εγκεφαλικό. Κάποια άτομα έχουν πιο αραιές σεξουαλικές επαφές ενώ κάποια αλλά δεν έχουν καμία σεξουαλική δραστηριότητα.
  • Πολλοί ασθενείς μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο δεν είναι ευχαριστημένοι από τη σεξουαλική τους ζωή.
  • Οι φυσικοί περιορισμοί όπως είναι ο πόνος και τα κινητικά προβλήματα επηρεάζουν τη σεξουαλική δραστηριότητα και λειτουργία. Ωστόσο ακόμα και ασθενείς με λιγότερους σωματικούς περιορισμούς βρέθηκε ότι είχαν σεξουαλικά προβλήματα, το οποίο σημαίνει ότι εμπλέκονται κι άλλοι παράγοντες.
  • Άλλα ιατρικά προβλήματα όπως είναι ο διαβήτης, συμβάλλουν στην εμφάνιση σεξουαλικών προβλημάτων μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν οι ασθενείς για την κατάθλιψη, την υπέρταση ή αλλά καρδιολογικά προβλήματα μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική λειτουργία.
  • Οι σχέσεις των ζευγαριών ενδέχεται να αλλάξουν μετά το εγκεφαλικό. Τόσο οι ασθενείς όσο και οι σύντροφοί τους πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση και να διαχειριστούν την απώλεια της προηγούμενης.
  • Τα καταθλιπτικά συμπτώματα που συνήθως εμφανίζονται μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο σχετίζονται με την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας. Παράλληλα κάποιοι ασθενείς έχουν έντονο άγχος σχετικά με το ενδεχόμενο νέου εγκεφαλικού αλλά και την πιθανότητα εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας.
  • Κάποιοι ασθενείς ωστόσο καταφέρνουν να αντλούν σεξουαλική ικανοποίηση πάρα την όποια αναπηρία τους.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν οι ειδικοί της αποκατάστασης μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που επηρεάζουν τη σεξουαλικότητα, όπως είναι ο πόνος και η μειωμένη κινητικότητα. Επίσης ειδικοί σύμβουλοι μπορούν να καθοδηγήσουν τα ζευγάρια ώστε να διαχειριστούν τα προβλήματα στη σχέση και τις αλλαγές στους ρόλους που μπορεί να επιφέρει ένα εγκεφαλικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Πόσα λεπτά προκαταρκτικά αρκούν για μια ικανοποιητική συνεύρεση;