Πάρκινσον: Πώς το πινγκ πονγκ βοηθάει τους ασθενείς

νέοι που παίζουν πινγκ-πονγκ
26-02-2020

Μέχρι σήμερα το πινγκ-πονγκ ήταν για όλους μας απλά ένα άθλημα. Τώρα όμως μια νέα έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων δίνει σε αυτό το σπορ μια άλλη διάσταση. Όπως προκύπτει από την μελέτη,  το πινγκ-πονγκ μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με Πάρκινσον καθώς μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της νόσου.

Το πινγκ-πονγκ στον αγώνα κατά του Πάρκινσον

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Κενίτσι Ινούε του Πανεπιστημίου της Φουκουόκα, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Τορόντο.
Μελέτησαν 12 ανθρώπους με μέση ηλικία 73 ετών, που έπασχαν από ήπιας έως μέτριας σοβαρότητας Πάρκινσον και οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί με τη νόσο πριν από επτά χρόνια κατά μέσο όρο.

Οι συμμετέχοντες έπαιζαν πινγκ-πονγκ πέντε ώρες μια φορά την εβδομάδα επί έξι μήνες υπό την καθοδήγηση ενός έμπειρου παίκτη. Το πρόγραμμα είχε σχεδιασθεί ειδικά για ασθενείς με Πάρκινσον από το Τμήμα Επιστήμης της Άθλησης του ιαπωνικού πανεπιστημίου. Τα συμπτώματα των ασθενών αξιολογήθηκαν στην αρχή, στο μέσον και στο τέλος του εξαμήνου.

Τι έδειξε η μελέτη

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς εμφάνισαν σημαντική βελτίωση:

  • στην ομιλία
  • στο γράψιμο
  • στο βάδισμα
  • σε δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης

Ακόμη βελτιώθηκαν στις εκφράσεις του προσώπου τους, στη στάση του σώματος, στη μείωση της ακαμψίας του σώματος, στην ταχύτητα των κινήσεων τους και στο τρέμουλο των χεριών.

«Μολονότι η μελέτη είναι μικρή, τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά. Δείχνουν ότι το πινγκ-πονγκ, μια σχετικά φθηνή μορφή φυσικής θεραπείας, μπορεί να βελτιώσει μερικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον. Μια μεγαλύτερη μελέτη ήδη σχεδιάζεται για να επιβεβαιώσει αυτά τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Ινούε.

Η νόσος Πάρκινσον οφείλεται στη σταδιακή μείωση της παραγωγής της ουσίας ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Κάτι που έχει ως συνέπεια την εμφάνιση τρέμουλου, ακαμψίας των άκρων, επιβράδυνσης της κίνησης, μειωμένης ισορροπίας, δυσκολιών στην ομιλία κ.α. Το πινγκ-πονγκ είναι μια μορφή αεροβικής άσκησης που, όπως έχουν δείξει παλαιότερες έρευνες στο γενικό πληθυσμό, βελτιώνει το συντονισμό χεριών-ματιών και τα αντανακλαστικά, ενεργοποιώντας τον εγκέφαλο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πάρκινσον: Αυτές είναι οι τροφές που προστατεύουν από τη νόσο