Νεφρά: Πώς τα βλάπτει η ατμοσφαιρική ρύπανση

άνδρας κρατάει ένα ομοίωμα από νεφρά
28-02-2020

Όταν σκεφτόμαστε τις βλάβες από την ατμοσφαιρική ρύπανση το μυαλό μας πρώτα πάει στην καρδιά και τους πνεύμονες. Κι όμως! Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν και πρόβλημα στα νεφρά.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία διαφόρων οργάνων του σώματος πέρα από τους πνεύμονες. Ελάχιστα όμως έως τώρα είχε συσχετιστεί με τα νεφρά, τα οποία φιλτράρουν το αίμα.

Τα νεφρά κινδυνεύουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 11.000 ενήλικες σε βάθος 12ετίας. Οι επιστήμονες συσχέτισαν το μηναίο μέσο επίπεδο μικροσωματιδίων στην περιοχή διαμονής καθενός ατόμου (με την κατάσταση της υγείας των νεφρών του.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας (CJASN).
Ο επικεφαλής της μελέτης Μάθιου Μπλουμ και οι συνεργάτες της έβγαλαν μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Όσο μεγαλύτερη η ρύπανση της ατμόσφαιρας τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα για χρόνια νεφρική νόσο.

«Καθώς τα περιστατικά ΧΝΝ αυξάνονται παγκοσμίως, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε εάν και πώς η ρύπανση παίζει ρόλο», δήλωσε ο Μπλουμ. Ο ίδιος τόνισε ότι όσο περισσότερο μια χώρα εμφανίζει υψηλά επίπεδα ρύπανσης του αέρα (π.χ. Κίνα, Ινδία κ.α.), τόσο επιβαρύνεται η νεφρική υγεία των κατοίκων της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Νεφρά: Πότε ο πόνος κρύβει κάτι σοβαρό