Τρισδιάστατος χάρτης του κορονοϊού συμβάλλει στη δημιουργια εμβολίων

03-03-2020

Επιστήμονες δημιούργησαν τον πρώτο τρισδιάστατο χάρτη ατομικής κλίμακας του τμήματος του ιού

Μια σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον κορονοϊό, έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν και τα Αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας, με τη δημιουργία του πρώτου τρισδιάστατου χάρτη ατομικής κλίμακας του τμήματος του ιού που προσκολλάται και μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Με αυτή την χαρτογράφηση, οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο θα μπορούν να αναπτύξουν εμβόλια και αντιιικά φάρμακα για την καταπολέμηση του ιού.

Ο Jason McLellan, αναπληρωτής καθηγητής μοριακών βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ώστιν και επικεφαλής της έρευνας, μελέτησε για χρόνια μαζί με τους συνεργάτες του, άλλους ιούς συμπεριλαμβανομένων των SARS-CoV και MERS-CoV.

Ως αποτέλεσμα έχουν αναπτύξει μεθόδους για το μπλοκάρισμα των πρωτεϊνών-ακίδων όπως ονομάζονται, που τους διευκολύνουν να τις αναλύσουν και να τις μετατρέψουν αποτελεσματικά σε υποψήφιες ουσίες για μελλοντικά εμβόλια.

Δύο εβδομάδες αφού παρέλαβαν τη γενετική πληροφορία του ιού από κινέζους ερευνητές, η ομάδα είχε σχεδιάσει και παράγει δείγματα σταθεροποιημένης πρωτεΐνης.

Οι επιστήμονες χρειάστηκαν, περίπου 12 επιπλέον ημέρες για να αναπτύξουν τον τρισδιάστατο χάρτη. Υπέβαλαν στη συνέχεια τη μελέτη στο περιοδικό Science, όπου και επιταχύνθηκε η διαδικασία αξιολόγησης από άλλους επιστήμονες, κάτι που συνήθως διαρκεί μερικούς μήνες.

Κρίσιμη για την επιτυχία αυτή ήταν και η τεχνολογία της κρυογονικής ηλεκτρονικής μικροσκοπίας (cryo-EM), η οποία επιτρέπει στους ερευνητές να κατασκευάσουν τρισδιάστατα μοντέλα κυτταρικών δομών, μορίων και ιών σε ατομική κλίμακα.

Το μόριο που παρήγαγε η ομάδα αντιπροσωπεύει μόνο το εξωκυτταρικό τμήμα της πρωτεΐνης-ακίδας, αλλά αρκεί για να προκαλέσει ανοσολογική αντίδραση στους ανθρώπους και έτσι να χρησιμεύσει ως εμβόλιο.

Η ομάδα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το μόριο αυτό ως «ανιχνευτή» για να απομονώσει φυσικά παραγόμενα αντισώματα από ασθενείς που είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό και θεραπεύθηκαν.

Σε αρκετά μεγάλες ποσότητες, αυτά τα αντισώματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία μιας μόλυνσης αμέσως μετά την έκθεση στον ιό, όπως για παράδειγμα τους στρατιώτες ή τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που αποστέλλονται σε μια περιοχή με υψηλό ποσοστό κινδύνου μόλυνσης.