Επιβεβαιώθηκαν το όγδοο και το ένατο κρούσματα του SARS – COV 2 στην Ελλάδα – Σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

04-03-2020

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Ανακοινώθηκε μόλις, το πρωί της Τετάρτης 4 Μαρτίου, το όγδοο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.

Πρόκειται για Έλληνα, στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Επίσης, ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 4 Μαρτίου το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Πρόκειται για Έλληνα, ταξιδιώτη από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ο οποίος νοσηλεύεται σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας.

Αυτή την ώρα, πραγματοποιείται εκτεταμένη ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Σοβαρή η κατάσταση του 9ου κρούσματος 

Το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα νόσου από τον νέο κορονοϊό  (ταξιδιώτης από  Ισραήλ και Αίγυπτο), νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση με σοβαρή πνευμονία στη μονάδα αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι διασωληνωμένος και παρακολουθείται στενά από την ιατρική ομάδα του καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, κο Χαράλαμπο Γώγο, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών.

Πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ιχνηλάτηση επαφών στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα (τόπο προέλευσης του ασθενή) σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους γιατρούς.

Παράλληλα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει για την λήψη τυχόν απαραίτητων μέτρων

Σωτήρης Τσιόδρας: Προσοχή σε ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ημερησίας ενημέρωσης των διαπιστευμένων στο υπουργείο Υγείας συντακτών, την απόλυτη προστασία των ηλικιωμένων, καθώς και των ασθενών με χρόνια νοσήματα, συνέστησε πριν από λίγο, το μεσημέρι της Τρίτης 3 Μαρτίου ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς, όπως ανέφερε ο ίδιος, υπάρχουν σίγουρα συνάνθρωποί μας με ήπια συμπτώματα ή καθόλου συμπτώματα του νέου κοροναϊού SARS – COV 2, οι οποίοι μπορούν να μεταδώσουν εύκολα τη νόσο COVID – 19.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε επίσης ότι η πολιτεία λαμβάνει προληπτικά μέτρα, τα οποία αφορούν την ατομική και συλλογικής μας ευθύνη, και είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις καθ’ υπερβολη, προκειμένου να καθυστερήσει η εμφάνιση της «φάσης 2» της επιδημίας στη χώρα μας, πλησιάζοντας το καλοκαίρι.

Για παράδειγμα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι τα 14 από τα 28 σχολεία, τα οποία ανέστειλαν τη λειτουργία τους προληπτικώς, έχουν μαθητή ο οποίος είχε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα 14 σχολεία ανέστειλαν καθ’ υπερβολή τη λειτουργία τους, καθώς είχαν μόνον ομάδα μαθητών τους, η οποία επέστρεψε από εκπαιδευτική εκδρομή σε πληττόμενη περιοχή.

Ο καθηγητής επεσήμανε ακόμη ότι έχουν διερευνηθεί μέχρι σήμερα 570 ύποπτα κρούσματα του νέου κοροναϊού, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παραμένουν από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου επτά, με 3 από αυτά να νοσηλεύονται σε καλή κατάσταση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», 2 στο νοσοκομείο της Αθήνας «Σωτηρία» και 2 στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χαϊδαρίου «Αττικόν».

«Τα προληπτικά μέτρα, τα οποία λαμβάνουμε, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού στη χώρα μας αποτελούν μέτρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης», υπογράμμισε ο ίδιος χαρακτηριστικά, ενώ ευχαρίστησε θερμά τους συναδέλφους του γιατρούς, οι οποίοι περιθάλπουν τους 7 ασθενείς με νόσο COVID – 19 στα τρία νοσοκομεία της χώρας μας, καθώς και τους εργαστηριακούς γιατρούς, οι οποίοι δίνουν νυχθημερόν μάχη για τη διερεύνηση εκατοντάδων υπόπτων κρουσμάτων.