Τριάντα ένα (31) τα κρούσματα νέου κοροναϊού στην Ελλάδα – Στις Βρυξέλλες την Παρασκευή ο Βασίλης Κικίλιας

05-03-2020

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Ανακοινώθηκε μόλις, το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Μαρτίου, από τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρη Τσιόδρα, ότι στα 31 έχουν ήδη φθάσει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, καθώς 21 κρούσματα έχουν ήδη επιβεβαιωθεί από τις επαφές του 66χρονου Έλληνα, ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή, αλλά ελεγχόμενη κατάσταση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε μεταξύ άλλων για τεκμαιρόμενη μετάδοση του νέου κοροναϊού στην κοινότητα στην Αμαλιάδα, φαινόμενο το οποίο δεν εκτιμάται ότι έχει επεκταθεί στο σύνολο της Ελλάδας, ενώ ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι αναμένεται να σημειωθεί τις επόμενες εβδομάδες σημαντική αύξηση του συνόλου των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου COVID – 19 στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τα 21 νέα κρούσματα, τα 3 νοσηλεύονται σε πιο σοβαρή κατάσταση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου, 6 παρακολουθούνται από τους γιατρούς του ιδρύματος, καθώς δεν εμφανίζουν τόσο σοβαρά συμπτώματα, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα έλαβαν ιατρικές οδηγίες και αποσύρθηκαν στις οικείες τους για την ανάρρωσή τους.

Για άλλη μία φορά, ο Σωτήρης Τσιόδρας ζήτησε ψυχραιμία και υπομονή, καθώς “πιο επικίνδυνη από την επιδημία του κοροναϊού είναι η επιδημία του πανικού” και συνέστησε για όσους εμφανίζουν κάποια ανησυχητικά συμπτώματα να μην σπεύδουν στα νοσοκομεία, αλλά να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, ακόμη και να θερμομετρούνται 2 – 3 φορές την ημέρα, να ανοίγουν τα παράθυρα στο σπίτι και να απομονώνονται στην οικία τους.

Την ίδια στιγμή, σε τηλεφωνική επικοινωνία χθες το βράδυ, με αφορμή το δεύτερο έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. την Παρασκευή, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Jens Spahn συμφώνησαν στη σημασία μεγαλύτερου συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ των αρχών των κρατών-μελών για το ζήτημα του κορονοϊού.

Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η πρόταση που κατέθεσε στο πρώτο έκτακτο συμβούλιο ο Έλληνας Υπουργός Υγείας, για τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας για την επιστημονική εποπτεία κρουσμάτων της νόσου COVID-19.

Τέλος, για τις Βρυξέλλες αναχωρεί το απόγευμα της Πέμπτης 5 Μαρτίου ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος θα συμμετάσχει την Παρασκευή 6 Μαρτίου στη συνεδρίαση του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. για τον νέο κοροναϊό.