Αναψυκτικά: Αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

νεαρή κοπέλα πίνει αναψυκτικό
06-03-2020

Όλοι μας συνοδεύουμε το φαγητό μας με κάποιο αναψυκτικό. Τι γίνεται όμως για όσους δεν μπορούν να φάνε χωρίς να πιούν τα αγαπημένα τους αναψυκτικά; Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως ακόμα κι ένα αναψυκτικό με ζάχαρη την ημέρα στη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει σοβαρά τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Τα αναψυκτικά προκαλούν εγκεφαλικό και έμφραγμα

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ταφτς μελέτησαν σχεδόν 6.000 άτομα άνω των 40 ετών για περίπου 12 χρόνια.

Διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν καθημερινά ένα αναψυκτικό των 330ml με ζάχαρη ήταν δύο φορές πιο επιρρεπείς σε χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης (HDL). Αυτή που βοηθά τις αρτηρίες να παραμένουν ανοιχτές.
Συγκριτικά με εκείνους που σπανίως έπιναν αναψυκτικά με ζάχαρη, αντιμετώπιζαν επίσης 53% μεγαλύτερο κίνδυνο για αυξημένα τριγλυκερίδια. Αυτά που φράζουν τα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες.

Όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν καθημερινά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται γρήγορα. Έτσι αυξάνεται απότομα η ινσουλίνη. Η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση του λίπους στον οργανισμό.

Η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης επιτρέπει επίσης την συσσώρευση περισσότερων τριγλυκεριδίων. Γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να φράξουν οι αρτηρίες, καθιστώντας την κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα όργανα δύσκολη.

Τι λένε οι ειδικοί

Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Nicola McKeown, διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο Ταφτς δήλωσε: «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πρόσληψη ποτών ή αναψυκτικών με ζάχαρη συνδέεται με χαμηλά επίπεδα HDL και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων. Ακόμα και στους πιο νέους συμμετέχοντες, που δεν ξεπερνούσαν τα 40. Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι θα ήταν καλό να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά με ζάχαρη για την διατήρηση της υγείας μας μακροπρόθεσμα».

Οι συμμετέχοντες που έπιναν τουλάχιστον ένα ζαχαρούχο ποτό καθημερινά για τέσσερα χρόνια, αντιμετώπιζαν 98% περισσότερες πιθανότητες μείωσης της καλής χοληστερόλης και 53% περισσότερες πιθανότητες για αυξημένα τριγλυκερίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αναψυκτικά: Τι θα γίνει σε λίγες ημέρες εάν τα κόψετε;