Κορωνοϊός: 1 στους 6 θα εμφανίσει συμπτώματα μετά την καραντίνα

μητέρα και παιδί φορούν μάσκες για να μην τους χτυπήσει ο κορωνοϊός
10-03-2020

Ο κορωνοϊός τώρα μπήκε στη ζωή μας. Φυσικά υπάρχουν πράγματα που ακόμα δεν ξέρουμε για αυτόν. Τώρα, για παράδειγμα, μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως όσοι έχουν μολυνθεί με το νέο κορωνοϊό παραμένουν κατά μέσο όρο χωρίς συμπτώματα πέντε μέρες. Όσο δηλαδή διαρκεί η επώαση του ιού.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς (το 97,5%) έχουν εμφανίσει τα συμπτώματά τους μέσα σε 12 μέρες (συγκεκριμένα 11,5 μέρες) από την έκθεση στον ιό και την έναρξη της λοίμωξης. Πράγμα που δικαιολογεί την έως τώρα εφαρμοζόμενη απομόνωση (καραντίνα) για 14 μέρες.

Όμως, περίπου ένας στους χίλιους θα ξεφύγει από το «δίχτυ ασφαλείας». Θα εμφανίσει συμπτώματα αφότου έχει βγει από την 14ήμερη καραντίνα. Για κάθε 10.000 άτομα που μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, τουλάχιστον τα 101 θα εκδηλώσουν συμπτώματα μετά τη λήξη της απομόνωσης.

Όλα αυτά τα διαπίστωσαν ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τζάστιν Λέσλερ.
Αυτοί έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine». Δήλωσαν λοιπόν ότι η τωρινή σύσταση για ενεργή επιτήρηση ή καραντίνα επί 14 μέρες είναι εύλογη. Αν και μερικές περιπτώσεις θα ξεφύγουν.

Η μέση περίοδος επώασης επί 5,1 μέρες του νέου ιού είναι παρόμοια με εκείνη του προηγούμενου κοροναϊού που προκάλεσε το SARS. Είναι επίσης ίδια με τον ιό MERS που έχει επώαση επί πέντε έως επτά μέρες. Οι ανθρώπινοι κοροναϊοί που προκαλούν τα κοινά κρυολογήματα, έχουν μέση περίοδο επώασης περίπου τριών ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Έξι μύθοι για την αντιμετώπιση του