Κορωνοϊός: Είναι ασφαλές το delivery;

άνδρας που εργάζεται ως delivery επειδή δεν βγαίνει ο κόσμος για να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός
25-03-2020

Οι διαστάσεις που έχει πάρει ο κορωνοϊός παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, ανάγκασε τις κυβερνήσεις να κλείσουν εστιατόρια και καφετέριες εδώ και μέρες. Έτσι λοιπόν, πολλοί… για να φάνε το αγαπημένο τους σουβλάκι ή την πίτσα τους καταφεύγουν στο delivery που ακόμα λειτουργεί. Πόσο ασφαλές όμως είναι και αυτό;

Ο κορωνοϊος και το delivery

Τα καλά νέα είναι ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόδειξη ή αναφορά ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω της τροφής.

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση του ιού. Ειδικοί τονίζουν ότι οι επαγγελματίες της εστίασης πρέπει να τηρούν κατά γράμμα τους κανόνες υγιεινής.

Η πιθανότητα να μεταδοθεί ο ιός από το έτοιμο φαγητό ή τη συσκευασία του είναι πολύ μικρή, σύμφωνα με τον Benjamin Chapman, Αμερικανό καθηγητή και ειδικό σε θέματα ασφάλειας τροφίμων Πανεπιστήμιο της Β. Καρολίνα.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο ίδιος, το έτοιμο φαγητό ή η συσκευασία μπορεί να μεταφέρουν τον κορωνοϊό. Παρ’όλα αυτά, η πιθανότητα μετάδοσης του στον άνθρωπο είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Η συσκευασία του φαγητού μπορεί να μολυνθεί από τον κορονοϊό, μόνο αν ο διανομέας του φαγητού είναι φορέας του ιού, κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζουμε.

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν εάν παραγγείλετε delivery την εποχή που εξαπλώνεται ο κορωνοϊός;

Κατά την παραγγελία, ζητήστε η παράδοση να γίνει ανέπαφα. Ο διανομέας μπορεί να αφήσει το έτοιμο φαγητό στην πόρτα σας, ώστε να μην έρθετε σε επαφή μαζί του.

Επιπλέον, φορέστε γάντια για να παραλάβετε τη συσκευασία με το έτοιμο φαγητό, το οποίο καλό είναι στη συνέχεια να σερβίρετε σε πιάτο.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να αποφύγετε να πληρώσετε με μετρητά. Προτιμήστε να προπληρώσετε για την παραγγελία μέσω κάρτας.

Τα μετρητά είναι επιφάνειες στις οποίες παραμένει ο ιός και διευκολύνουν την μετάδοσή του. Ακόμη κι αν εσείς είστε υγιής, εάν τα μετρητά από τα ρέστα που θα πάρετε είναι μολυσμένα, τότε μεγαλώνει αισθητά ο κίνδυνος να κολλήσετε κορωνοϊό.

Μπορώ να κολλήσω κορωνοϊό από το φαγητό;

Ακόμη και αν καταναλώσετε τροφή που είναι φορέας του ιού, δεν υπάρχουν αρκετοί υποδοχείς στο πεπτικό σύστημα ώστε ο κορωνοϊός να παραμείνει στον οργανισμό.

Είναι λοιπόν εξαιρετικά δύσκολο να κολλήσετε κορωνοϊό από την τροφή, ακόμη κι αν το φαγητό είναι φορέας του ιού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός : Ασθενείς εμφάνισαν γαστρεντερικά συμπτώματα