Τεχνητή νοημοσύνη στη «μάχη» κατά του κορονοϊού

27-03-2020

Ο συνδυασμός τεχνητής νοημοσύνης (‘μυαλού’) και ισχυρών υπερυπολογιστών (‘σώματος’) έχει αποδειχθεί ήδη αρκετά δυνατός για να νικάει τους πρωταθλητές στο σκάκι και σε άλλα επιτραπέζια παιγνίδια ή να αναγνωρίζει πρόσωπα και φωνές ψάχνοντας «ψύλλους στα άχυρα» μέσα σε βουνά δεδομένων.

Ίσως μπορεί να τα καταφέρει και με το νέο κορονοϊό.

Αυτό τουλάχιστον ελπίζει μια νέα συμμαχία κορυφαίων επιστημόνων και ερευνητών, έπειτα από πρωτοβουλία ενός δισεκατομμυριούχου, που έχει ως στόχο να χρησιμοποιηθούν μερικοί από τους ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου, προκειμένου να αναζητηθούν θεραπείες για την πανδημική νόσο Covid-19.

Ο Τόμας Σίμπελ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της C3.ai, μιας εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης στην Καλιφόρνια, οργάνωσε μια ερευνητική κοινοπραξία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η οποία θα δαπανήσει 367 εκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία, προκειμένου να βρει τρόπους να μπει ένα οριστικό «φρένο» στον νέο ιό SARS-CoV-2.

«Δεν μπορώ να φανταστώ πιο σημαντική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Η πιθανότητα να μην προκύψει κάτι καλό από όλο αυτό, είναι μηδενική», δήλωσε ο Σίμπελ, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».