«Υπάρχουν ελλείψεις στα νοσοκομεία της Γερμανίας»

02-04-2020

Για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού στη Γερμανία μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις», στην ΕΡΤ, η γιατρός, ακτινολόγος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Βερολίνου Ισμήνη Παπαγεωργίου.

«Στη Γερμανία, όπως και σε άλλες χώρες η θνησιμότητα από τον ιό βρίσκεται στο 1%, είναι χαμηλή σε σχέση με άλλες χώρες, όπως η Ιταλία. Μέχρι στιγμής δεν κάνουμε κάτι ιδιαίτερο, δήλωσε η κ. Παπαγεωργίου.

Όπως σημείωσε: «Έχουμε προετοιμάσει τα νοσοκομεία μας για την περίπτωση της πανδημίας, υπάρχουν αρκετές ΜΕΘ σε σχέση με άλλες ευρωπαικές χώρες, αλλά δεν έχει χρειαστεί να τις εξαντλήσουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι υπόλοιπες νοσοι εξακολουθούν να υπάρχουν».

Μέτρα για τον περιορισμό του ιού στη Γερμανία

«Ο κόσμος έχει υπακούσει στα αντίστοιχα μέτρα που έχουμε και στην Ελλάδα, μένουν στο σπίτι, εχουν κλείσει τα σχολεία, έχουν περιοριστεί όλες οι κοινωνικές δραστηριότητες. Νοσηρότητα υπάρχει αλλά όντως μέχρι στιγμής χαμηλή θνησιμότητα και σε ηλικιωμένους», σχολίασε η κ. Παπαγεωργίου και πρόσθεσε ότι «Οι Γερμανοί ανησυχούν όπως οι Έλληνες. Είναι γεγονός ότι έχουμε παραπάνω κλίνες σε σχέση με άλλες χώρες».

Αναφορικά με την επάρκεια υγειονομικού υλικού, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες ελλείψεις, ιδίως στις μάσκες όπως και στο νοσοκομείο που εργάζεται.

«Για αυτό το λόγο έχουμε περιορίσει τη χρήση της μάσκας μόνο στο προσωπικό που τις έχει απόλυτα ανάγκη».

Ερωτηθείς για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στη Γερμανία, η κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι «βγαίνουμε εκτός σπιτιού χωρίς να στείλουμε μήνυμα από το κινητό, αλλά επιτρέπεται μέχρι 2 άτομα, και αυτό όταν υπάρχει λόγος.

Όταν έρχονται στο νοσοκομείο οι πολίτες, επιτρέπεται 1 άτομο ως συνοδεία, απαγορεύεται οποιαδήποτε συνάθροιση πάνω από 5 άτομα σε σπίτι, έχουν κλέισει τα σχολεία, οι δημόσιες υπηρεσίες εχουν στήσει τέντες και λειτουργούν σε εξωτερικό χώρο. Συνολικά, έχουν λάβει όλα τα μέτρα που έχει συστήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», κατέληξε η γιατρός.