Τσιόδρας: 2.265 νεκροί στην Ελλάδα, αν ακολουθούσαμε την τακτική της Ισπανίας

02-04-2020

27 νέα κρούσματα και 23 νέα κρούσματα στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα και 119 στο κρουαζιερόπλοιο (79 σήμερα συν 40 τα χθεσινά) που από χθες βρίσκεται υπό την επιτήρηση του ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων επομένως φθάνει τα 1.544 συμπεριλαμβανομένων και των κρουσμάτων στο κρουαζιερόπλοιο.

Αναφερόμενος στις κλειστές δομές αλλά και τα πλοία, είπε ότι αποτελούν χώρους όπου «ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί πολύ εύκολα» και πρόσθεσε ότι ο ΕΟΔΥ ήδη ακολουθεί συγκεκριμένο σχεδιασμό καθώς υπάρχουν οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογες περιπτώσεις.

«Η στρατηγική μας δεν αλλάζει όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό. Ισχύουν όλα όσα έχουμε πει και κυρίως τα μέτρα αυτοπεριορισμού».

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε τρεις νέους θανάτους στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τον κορονοϊό στα 53.

Ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχασαν τη ζωή τους είναι τα 72 έτη και αφορούν 39 άνδρες και 14 γυναίκες. Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 91 είναι διασωληνωμένοι, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι άνδρες και 16 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη.

Εννέα ασθενείς κατάφεραν να βγουν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας το τελευταίο 24ωρο.

 Νέα συμπτώματα του κορονοϊού

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας σε νέα επιστημονικά δεδομένα που αναφέρουν ότι εκτός από τα κλασικά συμπτώματα του πυρετού, του βήχα και της δυσχέρειας στην αναπνοή, ένα μικρό υποσύνολο ασθενών «παρουσιάζει δυσλειτουργίες που έχουν να κάνουν με νευρολογικά σύνδρομα».

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, εγκεφαλικό και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με προσβολή περιοχών του εγκεφάλου από τον κορονοϊό. «Πρόκειται για εγκεφαλοπάθεια που καταγράφηκε από μελέτες στο 15% των σοβαρά ασθενών.

Παρόμοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και με τη γρίπη. Ελληνική ομάδα θα μελετά το φαινόμενο και θα έχουμε τα συμπεράσματά της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν ήρεμα»

Αναφερόμενος στις ειδήσεις που μιλούν για τις επιπλοκές αλλά και τους θανάτους του ιού σε νέους και παιδιά εξήγησε για μια ακόμη φορά ότι πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις που καλό θα ήταν να μη διαταράσσουν την ηρεμία των παιδιών.

«Τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν ήρεμα και να έχουν αξιόπιστες πληροφορίες καθώς εξαιρετικά σπάνια έχουν προκύψει σοβαρά ζητήματα από την ασθένεια σε παιδιά».

«Αν ακολουθούσαμε την τακτική της Ισπανίας, θα είχαμε 2.265 νεκρούς»

«Αν ακολουθούσαμε την τακτική της Ισπανίας, θα είχαμε 2.265 νεκρούς», τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει πάρει σωστά και έγκαιρα μέτρα για να αποφευχθούν οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Δεν θέλουμε να παρατείνουμε την επιδημία ως το καλοκαίρι, δεν θέλουμε να εκτεθούμε όλοι στον ιό τώρα.

Όλοι μπορούμε να κολλήσουμε ανά πάσα στιγμή. Δεν θέλουμε να στρεσάρουμε το Σύστημα Υγείας όλοι μαζί. Τα μέτρα επαναξιολογούνται όλη την ώρα. Αυτή τη στιγμή τα μέτρα θα παραταθούν για μερικές εβδομάδες και ανάλογα με την πορεία της επιδημίας στο χρόνο», συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.

Χλωροκίνη σε παιδιά με κορονοϊό

Παράλληλα, ο καθηγητής Τσιόδρας ερωτηθείς για τον αν η χλωροκίνη θα χορηγηθεί και σε παιδιά που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό και αν ενέχεται κίνδυνος παρενεργειών εξήγησε πως η χορήγηση χλωροκίνης σε μικρά παιδιά δεν αντενδείκνυται.

Τόνισε ωστόσο πως είναι πολύ αυστηρά τα κριτήρια για τη χορήγηση θεραπείας σε παιδιά καθώς μια τέτοια θεραπεία αφορά μόνο εκείνα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.