Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για τον κορονοϊό από τη νέα πλατφόρμα covid19.gov.gr

08-04-2020

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Απαντήσεις στα καίρια ζητήματα που έχουν έρθει στο προσκήνιο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δίνει η νέα πλατφόρμα covid19.gov.gr.

Πρόκειται για την κεντρική διαδικτυακή πύλη της κυβέρνησης, στην οποία περιέχονται όλες οι χρηστικές πληροφορίες για τα μέτρα που σχετίζονται με τον κορονοϊό, αλλά και απαντήσεις από τους ειδικούς.

Από την πλατφόρμα αυτή ο πολίτης μπορεί να πληροφορηθεί όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί και θα λαμβάνονται μέχρι να παρέλθει ο κίνδυνος.

Συχνές Ερωτήσεις – Προληπτικά μέτρα

Ο περιορισμός μετακινήσεων πολιτών και της συνάθροισης άνω των 10 ατόμων ισχύει και την περίοδο του Πάσχα;

Ναι ισχύει. Ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ήταν σαφής: ο Απρίλιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από άλλες χώρες. Η απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών με τις ρητές εξαιρέσεις σε αυστηρά περιορισμένες δραστηριότητες καθώς αποδείχθηκε ότι σπάει την αλυσίδα της διασποράς και μας κρατάει υγιείς στα σπίτια μας ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό, μένουμε σπίτι για διασφαλιστεί ότι όλοι μας θα γιορτάσουμε υγιείς με τους δικούς μας την επόμενη Ανάσταση. Φέτος δεν θα πάμε στο χωριό, δεν θα σουβλίσουμε αρνιά με φίλους, δεν θα πάμε σε εκκλησίες. Αλλωστε και η Διαρκής Ιερα Συνοδος της Ελλάδας κατανοώντας απολύτως την αγωνία της Ελληνικής Πολιτείας να διαφυλάξει την δημόσια υγεία αποφάσισε να τελεστούν λειτουργίες μόνο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς πιστούς.

Επιπλέον προτρέπει όλους μας να παραμείνουμε στο σπίτι μας και να τηρούμε απαρέγκλιτα τις υποδείξεις των υγειονομικών αρχών και των ειδικών επιστημόνων και να μην παρασυρόμαστε από εκείνους που υποδεικνύουν να παρακούσουμε τις αυστηρές -αλλά απαραίτητες -οδηγίες των αρχών.

Περιορισμοί στις μετακινήσεις

Σε ποιους δημόσιους χώρους δεν επιτρέπεται να πηγαίνω;

Δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Χώροι θρησκευτικής λατρείας

Το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης των χώρων θρησκευτικής λατρείας ισχύει και για την περίοδο του Πάσχα;

Μόνο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας θα τελεστούν λειτουργίες αλλά -λόγω των περιορισμών για τον κορονοϊό- θα γίνουν  κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς πιστούς, όπως αποφάσισε η η Διαρκής Ιερα Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλαδος , κατανοώντας απολύτως την αγωνία της Ελληνικής Πολιτείας να διαφυλάξει την δημόσια υγεία.

Η Δημόσια Τηλεόραση να μεταδώσει σε απευθείας σύνδεση όλες τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Η ΔΙΣ προτρέπει  όλους  για την χρονική περίοδο μέχρι της 11ης Απριλίου 2020 να παραμένουν στο σπίτι τους, να τηρούν απαρέγκλιτα τις υποδείξεις των υγειονομικών αρχών και των ειδικών επιστημόνων και να μην παρασύρονται από εκείνους οι οποίοι που τους υποδεικνύουν να παρακούσουν τις αυστηρές οδηγίες των αρχών.

Από την πλατφόρμα αυτή μπορείτε επίσης να πληροφορηθείτε όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί και θα λαμβάνονται μέχρι να παρέλθει ο κίνδυνος:

  • Όλα τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία του Covid19 στη χώρα μας.
  • Ενέργειες που αφορούν την Παιδεία. Εκπαιδευτικά ιδρύματα, μαθητές, φοιτητές, δάσκαλοι, καθηγητές και απομακρυσμένη διδασκαλία.
  • Οτιδήποτε αφορά τη σχέση του κράτους με τους πολίτες: Ψηφιακή Διακυβέρνηση, Υπουργείο Εσωτερικών, κ.α.
  • Όλες οι δράσεις που λαμβάνονται και αφορούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την απαγόρευση της κυκλοφορίας, τους Έλληνες του εξωτερικού, τους επαναπατρισμούς, τις πτήσεις, και τα αεροδρόμια.
  • Όλες οι ενέργειες πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Ψηφιακές δραστηριότητες για παιδιά που βρίσκονται σε καραντίνα. Προτάσεις για ψυχολογική υποστήριξη των πολιτών.

Δείτε όλες τις απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα εδώ