Κορονοϊός: Πρέπει να φοράμε μάσκα ή όχι;

09-04-2020

Σήμερα η τοποθέτηση Τσιόδρα

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ευρεία χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, σημειώνοντας ότι ο ΠΟΥ δεν την υποστηρίζει, καθώς η χρήση της «φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κινδύνους».

Όπως εξήγησε, οι κίνδυνοι σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι «να μολυνθείς χωρίς να θέλεις με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας στο πρόσωπό σου, δυσκολία στην αναπνοή, ψευδής αίσθηση ασφάλειας η οποία θα οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές όπως η μη τήρηση πιο σημαντικών μέτρων όπως η διατήρηση φυσικής απόστασης από άνθρωπο σε άνθρωπο, το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών και το άγγιγμα του προσώπου».

Τόνισε πως τα πιο σημαντικά μέτρα αυτή τη στιγμή για όλους είναι «να αποφεύγουμε συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, να τηρούμε φυσικά απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλα άτομα, ιδίως από άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα, όπως βήχα και φτέρνισμα».

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ο ΠΟΥ δεν ήταν απόλυτος στο μήνυμά του και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η εφαρμογή αυτού του μέτρου ανάλογα με την επιδημία σε μία χώρα και σε συγκεκριμένους χώρους.

«Και το ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων έκρινε ότι υπάρχουν περισσότερα κατά, παρά υπέρ, στη χρήση μάσκας, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης της, ώστε να δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς» είπε ο καθηγητής, σημειώνοντας πως, σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι σημαντικό και θα αναφέρει την τελική ελληνική επιστημονική τοποθέτηση, μετά και τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής.

Θεση ΠΟΥ για μάσκες

Σχετικά με την ευρεία χρήση μάσκας από το γενικό κοινό, στην κοινότητα δηλαδή, τοποθετήθηκε πριν δύο ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως χρήση μασκών από το γενικό κοινό, δεν υποστηρίζεται από τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα και φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κινδύνους.

Οι κίνδυνοι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι οι ακόλουθοι:

  • Να μολυνθείς χωρίς να θέλεις με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας στο πρόσωπό σου.
  • Δυσκολία στην αναπνοή από τη χρήση μάσκας.
  • Ψευδής αίσθηση ασφάλειας, η οποία θα οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως της διατήρησης της φυσικής απόστασης και της υγιεινής των χεριών, που είναι τα πιο σημαντικά μέτρα αυτή την εποχή και
  • Εκτροπή των πόρων από άλλα αποτελεσματικότερα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η υγιεινή των χεριών».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανατοποθετήθηκε πως τα πιο σημαντικά μέτρα αυτή τη στιγμή είναι τα εξής:

  • Να αποφεύγουμε συνωστισμό και κλειστούς χώρους.
  • Να διατηρούμε φυσική απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρο από άλλα άτομα, ιδίως από άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα, όπως βήχα και φτάρνισμα.
  • Να εκτελούμε συχνά την υγιεινή των χεριών, χρησιμοποιώντας αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό, ιδιαίτερα όταν τα χέρια μας είναι ορατά βρώμικα.
  • Να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα μας με ένα λυγισμένο αγκώνα ή χαρτομάντηλο όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, το οποίο θα πρέπει να το πετάμε αμέσως μετά τη χρήση και να πλένουμε τα χέρια μας και
  • Να αποφεύγουμε όσο μπορούμε περισσότερο να αγγίζουμε την περιοχή του προσώπου.