Κορονοϊός: Πώς να απολυμάνετε επιφάνειες

12-04-2020

Φτιάξτε ένα γρήγορο απολυμαντικό για το σπίτι

Ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει επί αρκετές ημέρες σε ορισμένες επιφάνειες, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.

Οι εκτιμήσεις για τη διάρκεια της ζωής του ποικίλλουν, ωστόσο ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά για αρκετές ώρες, γεγονός που έχει ανάγει την απολύμανση τους σε προτεραιότητα.

Τα απολυμαντικά μαντηλάκια που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο συνήθως είναι αρκετά για το σκοπό αυτό σύμφωνα με τους New York Times, ωστόσο μπορεί να βρεθείτε χωρίς αποθέματα τέτοιων προϊόντων.

Για τις περιπτώσεις αυτές η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει πως ο καθένας μπορεί να φτιάξει ένα αποτελεσματικό σπιτικό απολυμαντικό από ένα μείγμα νερού και χλωρίνης.

Ό, τι κι αν χρησιμοποιήσετε, διευκρινίζεται στο σχετικό δημοσίευμα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιείτε σωστά ένα απολυμαντικό – αυτό σημαίνει ότι του αφήνετε αρκετό χρόνο για να κάνει τη δουλειά του, διάστημα που μπορεί να φτάνει τα 10 λεπτά.

Η σπιτική λύση

Εάν έχετε οικιακή χλωρίνη, επομένως, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μείγμα και να καθαρίσετε με αυτό τις διάφορες επιφάνειες, είτε με ένα μπουκάλι ψεκασμού είτε με χαρτοπετσέτες.

Το CDC αναφέρει ότι «η χλωρίνη που δεν έχει λήξει θα είναι αποτελεσματική έναντι των κορονοϊών» σε διάλυμα 1:48 (⅓ φλιτζάνι λευκαντικού ανά γαλόνι νερού ή 4 κουταλάκια του γλυκού ανά τετραγωνικό), ενώ οι NYT σημειώνουν πως μερικά ιατρικά απολυμαντικά περιέχουν περίπου ίδια αναλογία.

Σε κάθε περίπτωση αφήστε το διάλυμα να καθίσει στις επιφάνειες για 10 λεπτά και σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊόντος (πχ. κάποιες επιφάνειες θα καταστραφούν με τη χρήση χλωρίνης κλπ.).

Τέλος, η εφημερίδα προτείνει να μην παρασκευάζουμε περισσότερο μείγμα από όσο θα χρησιμοποιήσουμε μέσα σε μια μέρα ή δύο, καθώς η χλωρίνη, εκτός της αρχικής συσκευασίας της, θα χάσει την αποτελεσματικότητα της σύντομα, ενώ προειδοποιεί για την ακαταλληλότητα μίξης της χλωρίνης με άλλους καθαριστικούς παράγοντες.