Κορωνοϊός: Στους 99 οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο – Στα 2.145 τα κρούσματα του ιού – Τι γίνεται με τα τεστ

Σωτήρης Τσιόδρας
13-04-2020

Tα νούμερα της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, έδωσε στη δημοσιότητα, ο καθηγητής παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Στα 2145 είναι τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού στη χώρα. Οι συνολικοί θάνατοι ασθενών από τη νόσο COVID-19 είναι πλέον 99.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του κατά το τελευταίο 24ωρο από τη νόσο COVID-19, ενώ τα νέα κρούσματα του ιού είναι 31. Από αυτά το 25.8% σχετίζεται με ταξίδι από το εξωτερικό και το 40% είναι σχετιζόμενο με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι ασθενείς και Θάνατοι ασθενών

Οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι 73, με διάμεση ηλικία τα 68 έτη. Από αυτούς, οι 56 είναι άνδρες και οι 17 είναι γυναίκες. Το 81% από έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι από 70 ετών και άνω.

Οι ασθενείς που ξεπέρασαν τον κίνδυνο και έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ είναι 16.

Τέλος, έχουμε έναν ακόμη καταγεγραμμένο θάνατο και 99 θανάτους συνολικά στη χώρα. Από τους ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους οι 73 ήταν άνδρες, οι 26  ήταν γυναίκες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 72 έτη, ενώ το 89% από αυτούς είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 43.435 κλινικά δείγματα.

Αγώνας δρόμου για να παραχθούν αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων

Σε έναν αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι επιστήμονες ώστε να τελειοποιήσουν τα τεστ αντισωμάτων και να μπορέσουν να εξάγουν αξιόπιστα επιδημιολογικά συμπεράσματα για την εξάπλωση του κορωνοϊού. Τα αξιόπιστα τεστ με χαμηλά ποσοστά λανθασμένων αποτελεσμάτων θα βοηθήσουν στο να πιστοποιηθεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοπιστία, ποιοι ασθενείς έχουν νοσήσει και εάν και κατά πόσον έχουν αποκτήσει ανοσία επάναντι στον ιό. 

Όπως τόνισε ο καθηγητής παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, περισσότερα από 60 τεστ αντισωμάτων που πιστοποιούν ποιος ασθενής που έχει αναρρώσει από COVID-19 φέρει αντισώματα του ιού, βρίσκονται σε διαρκή έλεγχο και αξιολόγηση για την αξιοπιστία τους, ώστε να χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς.

Νέα επιστημονικά στοιχεία, πάντως, εμφανίζουν ισχυρές ενδείξεις ανοσίας στους ασθενείς που ξεπερνούν τη νόσο COVID-19, για τουλάχιστον ένα έτος. Εάν το τελευταίο στοιχείο επιβεβαιωθεί, τότε η ανοσία αγέλης θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε ο ιός ακόμα και να εξαφανιστεί, τόνισε ο καθηγητής παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.