Μητσοτάκης: Αυτή είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα

13-04-2020

«H επιστροφή στην κανονική ζωή θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις»

«Κάνατε θυσίες, με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Σας αξίζει ένα μεγάλο “ευχαριστώ” για την εμπιστοσύνη και την πειθαρχημένη συμπεριφορά» είπε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε νέο τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τους πολίτες, τη Μεγάλη Δευτέρα, 33 ημέρες μετά το πρώτο ανάλογο διάγγελμά του, με αφορμή τον κορωνοϊό.

«Δείξαμε τον καλύτερό μας εαυτό. Κι αν αυτό μας προσφέρει μια εύλογη ικανοποίηση και υπερηφάνεια, μας εξοπλίζει με πρόσθετο κουράγιο να συνεχίσουμε τη μάχη» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ο «πόλεμος δεν κερδήθηκε ακόμη. Τα κρούσματα μειώνονται, όπως κι ο αριθμός των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η παραμικρή επανάπαυση, ωστόσο, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε οδυνηρό πισωγύρισμα» υπογράμμισε.

Όπως συμπλήρωσε, «στο διάστημα που πέρασε, είχαμε, και θα έχουμε ακόμα δυστυχώς, απώλειες. Πολύ λιγότερες, όμως, απ’ όσες αν είχαμε ακολουθήσει άλλη πολιτική. Γι’ αυτό και θα επιμείνουμε στον δρόμο που χαράξαμε: Θα συμβουλευόμαστε πάντα τους ειδικούς» τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «η επιστροφή στην κανονική ζωή θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις. Kαι μόνο όταν αυτό θα τεκμηριώνεται από επιστημονικά δεδομένα» σημείωσε, ενώ δεσμεύτηκε προσωπικά να προστεθούν άμεσα εκατοντάδες κρεβάτια ΜΕΘ, «ώστε να προσεγγίσουμε γρήγορα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Όπως επισήμανε, «η πανδημία υποχωρεί. Αλλά είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει τον επόμενο χειμώνα. Και πρέπει να μας βρει έτοιμους».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως οι 155.000 μακροχρόνια άνεργοι θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ.

Στο τέλος του δαιαγγέλματός του, τόνισε πως «ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα, μια πραγματικά Μεγάλη Εβδομάδα, στην οποία αποτυπώνονται φέτος τα Πάθη και οι θυσίες μας για να ξεπεραστεί ο Γολγοθάς της πανδημίας και να φτάσουμε στην Ανάσταση. Αυτό το Πάσχα θα το θυμόμαστε ως το Πάσχα της Αγάπης, αλλά και της ευθύνης.

Θα το περάσουμε χωριστά από δικά μας πρόσωπα, μακριά ίσως από τους τόπους μας και δίχως προσκύνημα στις εκκλησίες. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο. Δεν κινδυνεύει η πίστη μας, αλλά η υγεία των πιστών. Έτσι, όμως, θα δικαιώσουμε και το αληθινό μήνυμα της μεγάλης γιορτής, που είναι η νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο» ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «στον ορίζοντα φαίνεται η στιγμή που τα  καταστήματα και τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν με προσεκτικά βήματα. Οι μηχανές της οικονομίας να ξαναζεσταίνονται. Και οι άνθρωποι να συναντώνται και πάλι στους δρόμους, στις δουλειές, στους χώρους άθλησης». Όλα αυτά, ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν, όπως είπε, με σύνεση, και σχέδιο.

«Ας μείνουμε σπίτι για να ανταμώσουμε υγιείς και δυνατοί, όταν περάσει η τρικυμία» προέτρεψε ο πρωθυπουργός.