Γ. Μπασκόζος: Ο ΠΟΥ άργησε να κηρύξει πανδημία

14-04-2020

«Πράγματι ο ΠΟΥ άρησε να την χαρακτηρίσει ως πανδημία», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Μπασκόζος, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ευρώπης και πρώην ΓΓΔΥ.

Όπως ανέφερε: «Ο ΠΟΥ δίνει συγκεκριμένες οδηγίες που αφορούν όλες τις χώρες και χαίρεται όταν κάποια χώρα τα πηγαίνει καλά. Από την πρώτη στιγμή ο ΠΟΥ και ειδικά το ευρωπαικό τμήμα του έχει ζητήσει πρόληψη, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, προστασία των λειτουργών της υγείας και προστασία των ευάλωτων ομάδων, στη δική μας περίπτωση, των προσφύγων και των Ρομά. Ομολογουμένως, η χώρα μας τα έχει πάει καλά στους αριθμούς αλλά χρειάζεται συνεχής προσπάθεια για να πετύχει σε όλα».

Και πρόσθεσε ότι «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο πώς σταδιακά θα απεμπλακούμε από αυτό το lockdown και τον εγκλεισμό διότι κάθε κυβέρνηση εκεί θα κριθεί, πώς θα τα καταφέρει στη σταδιακή απεμπλοκή και να μην βρεθούμε σε κρίση όταν απεμπλακούμε».

Πώς εκτίμησε ο ΠΟΥ την πανδημία

«Ο ΠΟΥ δεν μπορεί να ξεφύγει και να ξεπεράσει ούτε τον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων ούτε το ποιες είναι οι χώρες αυτές που τον χρηματοδοτούν πιο πολύ και μπορεί να επιβιώσει. Ένα Μ.Ο. συνήθως βγάζει, ευτυχώς όμως το επιστημονικό του δυναμικό είναι επαρκές που μερικές φορές ξεπερνάει αυτές τις ισορροπίες», σημείωσε ο κ. Μπασκόζος.

Δήλωσε μάλιστα ότι «Όσον αφορά στην πανδημία πράγματι άργησε ακόμη και να την χαρακτηρίσει ως πανδημία, λιγάκι την υποτίμησε στην αρχή όπως την υποτίμησαν και οι κινεζικές αρχές. Και εκείνες οι πρώτες ημέρες μπορεί να έπαιξαν ένα ρόλο για τις ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας. Όμως πήρε γρήγορα εμπρός ο ΠΟΥ και έδωσε τις οδηγίες που έπρεπε».

Συσχετισμός με έμπολα

«Επειδή ο έμπολα αφορούσε κάποιες χώρες της Κεντρικής Αφρικής που ξέρουμε όλοι πώς την αντιμετωπίζει ο πολιτισμένος κόσμος στην αρχή κάναμε ότι δεν καταλαβαίναμε. Όταν επλήγη η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες τότε πήραν όλοι εμπρός, το ίδιο νομίζω πήγαμε να πάθουμε και τώρα με την Κίνα. Ευτυχώς όμως επικράτησαν οι επιστημονικές απόψεις και η λογικά και όχι οι οικονομίστικες απόψεις που έλεγαν ότι προκειμένουν να καταστραφεί η οικονομία ας αφήσουμε τα πράγματα χαλαρά», ανέφερε ο κ. Μπασκόζος.

«Είναι πολλά που δεν ξέρουμε για τον Covid-19, δεν ξέρουμε αν αφήνει ανοσία και για πόσο καιρό, δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει εποχική διακύμανση ή πόσο καιρό μεταδίδουν οι ασυμπτωματικοί», πρόσθεσε.

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων για τον κορονοιό

Όπως δήλωσε «Θα ήταν παρακινδυνευμένο να κάνω χρονική πρόβλεψη. Ακόμη και για τη ψυχολογία των Ελλήνων δεν μπορεί να θεωρείται ότι επ’ αόριστον θα έχουμε lockdown και απομόνωση. Μέχρι στιγμής οι προυποθέσεις είναι να πέφτει η καμπύλη των κρουσμάτων ή να γίνονται τυχαία ή και μαζικά τεστ στην κοινότητα ώστε να ξέρουμε τα ποσοστά του κοινού που έχει μολυνθεί ή έχει αποκτήσει αντισώματα».

Και πρόσθεσε ότι «Εαν δεν πάρουν μέτρα οι κυβερνήσεις ωστε με την σταδιακή απεμπλοκή να δούμε ποια είναι η κατάσταση επιδημιολογικά μπορεί να βρεθούμε μπροστά στο ίδιο πρόβλημα».

Ο κ. Μπασκόζος τόνισε ότι «Πρέπει να έχουμε την επάρκεια του τεστ που ελέγχει τον ιό σε αυτούς που έχουν μολυνθεί για να δούμε ποιους πρέπει να απομονώσουμε και ποιους πρέπει να προσέξουμε περισσότερο, ειδικά από τις ευάλωτες ομάδες. Αλλά στην φάση της σταδιακής απεμπλοκής πρέπει να έχουμε επαρκή τεστ αντισωμάτων ώστε να δούμε πώς θα απελευθερώσουμε την κοινότητα γνωρίζοντας την επιδημιολογική ταυτότητα του ιού».

«Τα τεστ των αντισωμάτων δεν είναι ούτε τόσο ακριβά ούτε τόσο δύσκολο να τα κάνουμε, αρκεί να τα διασφαλίσουμε», κατέληξε.