Κορωνοϊός: Αναστάτωση σε νοσοκομεία της χώρας για κρούσματα COVID-19 στο υγειονομικό προσωπικό 

15-04-2020

Ακόμη δύο εργαζόμενες στα νοσοκομεία αναφοράς “Αττικόν” και “ΑΧΕΠΑ” προσβλήθηκαν από κορονοϊό. Αναστάτωση επικρατεί και στο Νεοχώρι Αιτωλοακαρνανίας μετά από την επιβεβαίωση τριών νέων κρουσμάτων που νόσησαν μετά από επαφή με ιδιώτη γιατρό.

Ο 47χρονος ιδιώτης γιατρός από το Αιτωλικό Μεσολογγίου, ο οποίος νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας στο Ρίο, αποδείχθηκε από την ιχνηλάτηση ότι προσέβαλε τρεις ασθενείς του. Συνεργείο του ΕΟΔΥ μεταβαίνει εκτάκτως στην περιοχή, καθώς υπάρχει ανησυχία για διασπορά της νόσου στο Αιτωλικό Μεσολογγίου. Την ίδια στιγμή και ο ίδιος ο γιατρός εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα της νόσου.

Δύο εργαζόμενες γυναίκες νοσούν από κορωνοϊό – Η μία νοσηλεύεται

Σήμερα έγινε γνωστό, επίσης, ότι ακόμη δύο εργαζόμενες σε νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, μια γιατρός και μία νοσηλεύτρια,  βρέθηκαν θετικές στον ιό COVID-19. Η μία εκ των δύο μάλιστα, νοσηλεύεται στην ίδια κλινική του ΑΧΕΠΑ, στην οποία παρείχε νοσηλευτικές υπηρεσίες σε ασθενείς με νόσο COVID-19.

Στο νοσοκομείο αναφοράς ΑΧΕΠΑ της συμπρωτεύουσας γίνεται λεπτομερής ιχνηλάτηση σε εργαζόμενους και ασθενείς, ενώ 10 υγειονομικοί τέθηκαν σε προληπτικό κατ’ οίκον περιορισμό.

Το δεύτερο επιβεβαιωμένο περιστατικό της νόσου είναι μία γιατρός παθολόγος – λοιμωξιολογος στο νοσοκομείο “Αττικόν” , η οποία εμφάνιζε ήπια συμπτώματα και μετά από εξέταση αποδείχθηκε θετική στον ιό.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, οι υγειονομικοί που νοσούν από τη νόσο COVID-19 έχουν φτάσει πλέον τους 156, ενώ περίπου 300 ακόμα είναι σε καραντίνα.

Οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία ζητούν να αλλάξουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την προφύλαξη των υγειονομικών. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, αναφέρει μιλώντας στο healthview.gr ότι δεν αμφισβητείται η εξαιρετική δουλειά της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ, αλλά θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Δεν αμφισβητούμε την εξαιρετική δουλειά της επιστημονικής ομάδος του ΕΟΔΥ. Διαφωνούμε όμως με την απόφαση τους, που είναι περισσότερο πολιτική πάρα επιστημονική, να αλλάξουν τις οδηγίες προφύλαξης των υγειονομικών. Στην αρχή και στα ύποπτα κρούσματα πηγαίναμε με αστροναυτικές στολές. Έτσι εκπαιδεύτηκαν οι συνάδελφοι από κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Από 9/4 τα επιστημονικά δεδομένα άλλαξαν και μας λένε ότι στις κλινικές κορονοϊού οι συνάδελφοι μπορούν να παρέχουν φροντίδα με απλή χειρουργική μάσκα και την απλή πόδια του χειρουργείου”.

Οι εργαζόμενοι στο νοσκομείο αναφοράς “Αττικόν” ζητούν να γίνουν διαγνωστικά τεστ σε όλες τις επαφές των ασθενών με κορωνοϊό.