Κορονοϊός: Δέκα τα νέα κρούσματα του ιού και 2.245 στο σύνολο – Στους 116 οι θάνατοι

Εργαστήρια covid
20-04-2020

Στην τακτική ενημέρωση για τον νέο κορονοϊό στο Υπουργείο Υγείας, από τον καθηγητή παθολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, αναφέρθηκαν τα νέα νούμερα της εξέλιξης της επιδημίας SARS-CoV-1 στη χώρα.

Σύμφωνα τον καθηγητή κ. Τσίοδρα τα νέα περιστατικά του ιού είναι 10, ενώ τα συνολικά από την αρχή της επιδημίας είναι 2.245. Έξι θύματα του κορονοϊού ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό στα 116.

Από τα 2245 επιβεβαιωμένα κρούσματα, το 56% είναι άνδρες, όπως αναφέρθηκε, ενώ 570 κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 927 προέρχονται από επαφές με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Διασωλημένοι – Θάνατοι

Όπως συμπλήρωσε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, 61 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με διάμεση ηλικία τα 68 χρόνια Από αυτούς, οι 14 (19.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 84% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι από 70 ετών και άνω.

Στους 44 έχουν φθάσει οι ασθενείς που έχουν βελτίωση στα συμπτώματά τους κι έχουν πάρει εξιτήριο από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλης της χώρας.

Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 116 θανάτους συνολικά στη χώρα. Από τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους:

  • 30 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
  • η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη
  • το 90% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Νίκος Χαρδαλιάς: Τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο έως τις 27 Απριλίου

“Αυτό το Πάσχα θα το θυμόμαστε αν όχι για πάντα, τουλάχιστον για πολλά χρόνια, ως υπόδειγμα κοινωνικής υπευθυνότητας”, τόνισε παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, συμπληρώνοντας επίσης, ότι οι πολίτες πειθάρχησαν υποδειγματικά στα μέτρα εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Ανέφερε μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, το γεγονός ότι δεν χρειάστηκε η παρέμβαση της Αστυνομίας, πλην ελαχίστων περιπτώσεων.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε, ωστόσο, πως τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο ως τις 27 Απριλίου.

Τέλος σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τη σταδιακή άρση των μέτρων στη χώρα μας όπως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η όποια άρση, όπως είπε, θα ξεκινήσει βήμα βήμα όταν κριθεί ότι δεν υπάρχουν πλέον οι λόγοι που επέβαλαν τα μέτρα.