Απότομη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων – 55 νέα περιστατικά εξαιτίας διασποράς σε δομές υγείας

ΕΚΑΒ
23-04-2020

Καρακόρυφη αύξηση στα ημερήσια καταγεγραμμένα κρούσματα παρουσίασαν τα στοιχεία της πανδημίας στην Ελλάδα, εξαιτίας ξαφνικής διασποράς του ιού σε υγειονομικές δομές, στις οποίες νοσηλεύονται ευπαθείς ομάδες. Αυστηρές ήταν οι συστάσεις του καθηγητή παθολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, καθώς από απροσεξίες και αστοχίες “ειδικά από υγειονομικούς, οι οποίοι δεν δικαιολογούνται”, όπως είπε ο καθηγητής θα μπορούσαμε να χαλάσουμε όσα “χτίσαμε” με κόπο.

Συστάσεις για αυξημένη εγρήγορση, καθώς βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την άρση των μέτρων, αλλά υπάρχουν δυσκολίες και δεν πρέπει να γίνονται λάθη, έκανε ο υπεύθυνος ενημέρωσης για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσίοδρας, αναφερόμενος στα πολλαπλά κρούσματα που εντοπίστηκαν σε δύο δομές υγείας μετά από διασπορά του ιού. Τα νέα κρούσματα είναι 55, ενώ τα συνολικά έφτασαν τα 2.363.

Η μία από τις δύο δομές στις οποίες υπήρξε διασπορά του ιού, είναι η κλινική “Ταξιάρχαι” στο Περιστέρι, στην οποία εντοπίστηκαν 28 θετικά κρούσματα του ιού. Από αυτά τα κρούσματα, τα 13 είναι τρόφιμοι της κλινικής, 11 άτομα από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και 4 άτομα, αυτά για τα οποία σήμανε ο αρχικός συναγερμός.

Η δομή “Ταξιάρχαι” βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ έχει τεθεί υπεύθυνος υγειονομικός για την υγειονομική επιτήρηση των χώρων. Σε ακόμη 45 δείγματα εκκρεμεί να βγει απάντηση μέχρι το βράδυ.

Δείτε επίσης: 28 κρούσματα του ιού στην ιδιωτική κλινική “Ταξιάρχαι”

“Οι υπεύθυνοι των δομών θα ελεγχθούν και πειθαρχικά και ποινικά. Εκπτώσεις στην άσκηση καθηκόντων σε όσους διαχειρίζονται την ανθρώπινη ζωή δεν θα γίνουν. Οφείλουν οι υπεύθυνοι να εφαρμόζουν κάθε πρωτόκολλο. Οι σχέσεις ευθύνης απέναντι στην ανθρώπινη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτη”, τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στην άλλη περίπτωση, σε ιδιωτική κλινική εντοπίστηκε ένα θετικό κρούσμα, το οποίο κατέληξε σε δομή υγείας με 300 τροφίμους και 170 εργαζόμενους. “Περιμένουμε τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης, ενώ τα 92 δείγματα που αφορούσαν στους εργαζόμενους είναι όλα αρνητικά”, είπε ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς.

Κορωνοϊός: 55 τα νέα κρούσματα – 4 νέοι θάνατοι

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον υπεύθυνο ενημέρωσης για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, τα νέα κρούσματα είναι 55 και τα συνολικά στα 2.463. Τέσσερις θάνατοι συνανθρώπων μας καταγράφηκαν εντός του 24ωρου, ενώ ο συνολικός αριθμός άγγιξε τους 125.

Η εικόνα της επέκτασης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα διαμορφώνεται, ως εξής:

Κρούσματα

2.465 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, ενώ το 56% από αυτά είναι άνδρες. Επίσης, τα 574 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ τα 1.131  είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

Διασωλημένοι

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 52 συμπολίτες μας, με διάμεση ηλικά τα 66 έτη. Οι 15 είναι γυναίκες (29%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 87% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από τις ΜΕΘ έχουν πάρει εξιτήριο 57 ασθενείς.

Θάνατοι

Από τους 125 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους, οι 33 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη

Το 90,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Από την αρχή της πανδημίας στην χώρα έχουν εξεταστεί 59.241 δείγματα