Ακατάλληλες κινέζικες μάσκες που αποσύρθηκαν από τον Καναδά χρησιμοποιούνται στα ελληνικά νοσοκομεία

μάσκες_ΚΝ95
27-04-2020

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει η είδηση για ακατάλληλες κινεζικές μάσκες, που κυκλοφορούν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι περίπου ένα εκατομμύριο μάσκες KN95 που εισήχθησαν από την Κίνα, δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας και δεν μπορούν να διανεμηθούν σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, οι οποίοι έχουν κινητοποιηθεί στην μάχη εναντίον του νέου κορονοϊού.

Οι μάσκες αυτές χρησιμοποιούνται, όμως, στα ελληνικά νοσοκομεία, ενώ η καναδική κυβέρνηση αποφάσισε να μην τις διανείμει στα νοσοκομεία της, όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος μεταδοτικότητας του ιού στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αλλά και στους ασθενείς. Θα αξιολογηθούν για να προσδιοριστεί η πιθανή χρήση τους σε άλλους τομείς εκτός από εκείνον της υγείας, όπως ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές του Καναδά.

Μιλώντας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης η υπουργός δημοσίων υπηρεσιών και προμηθειών του Καναδά, Ανίτα Ανάντ, δήλωσε: «Ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου εφοδιασμού μασκών προέρχεται από την Κίνα».

Το healthview.gr επικοινώνησε με λοιμωξιολόγο μεγάλου νοσοκομείου αναφοράς για τον κορονοϊό, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι οι συγκεκριμένες μάσκες κυκλοφορούν στα ελληνικά νοσοκομεία. Συμπλήρωσε δε, ότι οι συγκεκριμένες μάσκες έχουν πρόβλημα εφαρμογής και ίσως γι’ αυτό αποσύρθηκαν από τον Καναδά. “Προβλήματα σωστής εφαρμογής στο πρόσωπο, αντιμετωπίζουμε κι εμείς με τις μάσκες αυτές”, δήλωσε ο γιατρός.

Δείτε τις μάσκες NK95 από τα νοσοκομεία της χώρας μας: 

ΠΟΕΔΗΝ: Να τοποθετηθεί επίσημα ο ΕΟΔΥ

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει η Πανελλήνια Ομοσπονδία στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καθώς υποστηρίζει ότι οι κινεζικές μάσκες KN95 κυκλοφορούν σε όλα τα ελληνικά νοσοκομεία. Μιλώντας στο heatlhview.gr, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τονίζει ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία μεταξύ των υγειονομικών για την ασφάλεια των συγκεκριμένων μασκών.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Μας ανησυχεί πολύ η είδηση της απόσυρσης των κινεζικών μασκών από τον Καναδά, γιατί οι ίδιες μάσκες ΚΝ95 έχουν διανεμηθεί και στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικο στη χώρα μας, για την αντιμετώπιση περιστατικών κορονοϊού. Μάλιστα τα νοσοκομεία αγοράζουν τις εν λόγω μάσκες από εταιρίες από 8 έως 10 ευρώ τη μία. Θα πρέπει να μας πει ο ΕΟΔΥ επίσημα, τι πραγματικά συμβαίνει και εάν οι εν λόγω μάσκες προσφέρουν προστασία. Αυτή τη στιγμή 175 συνάδελφοί μας νοσούν. Είναι λογικό να ανησυχούμε”.