Τσιόδρας: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας – Σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων – 17 τα νέα κρούσματα

27-04-2020

Τελική απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων έλαβε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, αλλά και για τη χρήση μάσκας, η οποία θα είναι υποχρεωτική σε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους.

Οι επιστήμονες αποφάσισαν την επανέναρξη της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, σταδιακά και υπό προϋποθέσεις. Υποεπιτροπές που έχουν οριστεί θα εξετάσουν τα επί μέρους ζητήματα του ανοίγματος των σχολείων.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι η  άρση των μέτρων συνοδεύει τον κίνδυνο υποτροπής της νόσου. Δεν θα έχουμε ολική μετάβαση στην κανονικότητα, αλλά μερική τόνισε, ο καθηγητής και συμπλήρωσε: “Δεν θέλουμε να τραυματιστεί η επιστροφή μας στην κανονικότητα. Η χαλάρωση θα είναι καταστροφική. Μπορεί να μας οδηγήσει σε επάνοδο του ιού στη χώρα”

Απαντώντας σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις για τις επιφυλάξεις των γονέων σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας ήταν καθησυχαστικός, αν και παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζουμε τα πάντα σχετικά με τον ιό. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι η επιστημονική θέση είναι ότι “ο παιδικός πληθυσμός πληθυσμός κινδυνεύει λιγότερο, ενώ σύμφωνα και με νεότερες έρευνες, φαίνεται να προσβάλλεται και λιγότερο.

Η επιτροπή τοποθετήθηκε επίσημα και συζητήθηκαν και οι ενστάσεις”, δήλωσε ο καθηγητής και συμπλήρωσε: “Δεν είναι πείραμα αυτό που κάνουμε, δεν θέλουμε να πάθουν κάτι κακό τα παιδιά μας. Εμείς προτείνουμε και η πολιτεία θα αποφασίσει”.

Τσιόδρας: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε πολυσύχναστα μέρη και κλειστούς περιορισμένους χώρους

Οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά πλειοψηφία αποφάσισαν να είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε πολυσύχναστα μέρη, όπως είναι τα παντοπωλεία, τα καταστήρματα, τα νοσοκομεία, τα ιατρεία, τα διαγνωστικά κέντρα, τα κομμωτήρια κ.α.

“Δεν θα πρέπει ωστόσο η χρήση της μάσκας να μας δώσει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, καθώς υπάρχει αυτός ο κίνδυνος!” τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας και συμπλήρωσε ότι “η τήρηση των κανόνων υγιεινής θα πρέπει να είναι ο κανόνας και η χρήση μάσκας να αποτελεί συμπληρωματικό μέτρο”

Κορωνοϊός: Η εικόνα κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων ασθενών

Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν και το τελευταίο 24ωρο τα νούμερα της πανδημίας στη χώρα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, τα νέα κρούσματα είναι 17 και τα συνολικά είναι 2.534.

Από τα 2.534 κρουσματα το 55.5% αφορά άνδρες, τα 580  κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1228 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 43 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη.  Οι 11 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ τo 89% από αυτούς τους ασθενείς έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Οι ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ είναι 65.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτουςκαι 136 θανάτους συνολικά στη χώρα. Από τους 136 θανόντες συμπολίτες μας οι 36 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 74 έτη, ενώ το 90% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 66.094 κλινικά δείγματα.