Κορονοϊός: 10 κρούσματα και κανένας θάνατος στη χώρα – Αυστηρές συστάσεις για … μεταμεσονύκτιες συναθροίσεις

05-05-2020

Αυστηρές συστάσεις απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε όλους “στήνουν” υπαίθρια καφέ-μπαρ στις 11 το βράδυ σε διάφορές πόλεις, ειδικά στην περιφέρεια, με μουσική διαπασών, ενώ λειτουργούν ως δήθεν καταστήματα “take away”.

Τα καταστήματα αυτά προμηθεύουν ποτά, αντί για καφέ, τους πελάτες τους μια κατάσταση που “προσβάλλει βάναυσα όλους μας”, σύμφωνα με τον υφυπουργό.

Ως εκ τούτου, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε αυστηρή σύσταση σε όσους κατάφωρα παίζουν με τη δημόσια υγεία και ξεκαθάρισε ότι το take away αφορά στον καφέ και επιβάλλει ό,τι λέει η άδεια τους: να το παραγγείλουν, να το παραλάβουν και να φύγουν από τον χώρο. “Take away σε ποτά από τα καφέ ή τα κάφε-μπαρ δεν επιτρέπεται, όπως δεν επιτρέπεται στα καταστήματα αυτά να παίζουν μουσική στη διαπασών”, κατέστησε σαφές. Υπενθύμισε για τους παραβάτες ότι υπάρχουν πρόστιμα και επιφυλάχθηκε για περισσότερα μέτρα αν συνεχιστούν παρόμοια φαινόμενα.

Ελπίδες δίνει νέα τεχνική στην παραγωγή εμβολίου

Με τη χρήση μιας νέας τεχνικής άρχισαν χθες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής νέες μελέτες για την παραγωγή εμβολίου, το οποίο στηρίζετια στην τεχνική Messanger RNA. Στα αισιόδοξα αυτά νέα αναφέρθηκε ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας:

“Χθες άρχισε η μελέτη εμβολίου στις ΗΠΑ που βασίζεται στην τεχνική Messenger RNA. Με αυτή την πρωτοπόρα τεχνική εμβολιασμού, κατά κάποιο τρόπο δίνονται οδηγίες στα κύτταρα του εμβολιασμένου για το πώς να κατασκευάσει πρωτεΐνες που μοιάζουν αλλά δεν είναι ο ιός.Έτσι το εμβόλιο οδηγεί στην παραγωγή σε κάτι που μοιάζει με ένα κομμάτι του ιού, κάποιον ψευτο-ιό. Και άρα δεν αρρωσταίνεις, αλλά φτιάχνεις αντισώματα που καταπολεμούν τον πραγματικό ιό”, ανέφερε ο καθηγητής.

Τσιόδρας: Κανένας θάνατος και 10 νέα κρούσματα

Ο καθηγητής παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε στα νέα νούμερα της πανδημίας στη χώρα, τα οποία κινούνται σε πραγματικά χαμηλά επίπεδα. Κατά το τελευταίο 24ωρο είχαμε 10 νέα κρούσματα και κανένας θάνατος δεν καταγράφηκε κατά το τελευταίο 24ωρο. Αναλυτικά:

Κρούσματα

Στα 2.642 είναι τα συνολικά καταγεγραμμένα κρούσματα στη χώρα μας, το 55,4% εκ των οποίων αφορά άνδρες. Τα 598 κρούσματα (22,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, και τα 1317 (49,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι ασθενείς

35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Το 23% (8) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Τo 97% % έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Οι ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ είναι 81.

 Θάνατοι

Τέλος, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένοι θάνατοι και οι θάνατοι στη χώρα παραμένουν στους 146. Οι 39 (26,7)  ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη
το 93,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 83.530 κλινικά δείγματα.