Κορονοϊός: Διασπορά κρουσμάτων σε χώρο συνάθροισης – Πως ξεχωρίζουμε την εποχική αλλεργία από τον κορονοϊό

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
08-05-2020

Η ενημέρωση ξεκίνησε με την συλλυπητήρια ανακοίνωση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, που μετέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού. Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας και από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας, ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ενωμεταξύ, χαμηλά κινήθηκαν για ένα ακόμη 24ωρο τα νούμερα της πανδημίας στη χώρα, ενώ από τα 13 νέα κρούσματα του ιού, τα 6 εντοπίστηκαν σε χώρους συνάθροισης. Στα 2.691 τα συνολικά και 2 νέοι θάνατοι για τον νέο κορωνοϊό, ο ένας εκ των οποίων ήταν ο καθηγητής καρδιολογίας και πολιτικός, Δημήτρης Κρεμαστινός.

Σύγχυση με τα συμπτώματα των αλλεργιών και της νόσου COVID-19

Αυτή την εποχή πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από αλλεργίες (αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα), με συμπτώματα που πολύ συχνά συγχέονται με αυτά του νέου κορονοϊού και της νόσου COVID-19.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Σωτήρης Τσιόδας, ανέφερε ότι έχει επικοινωνήσει για το θέμα αυτό, με αλλεργιολόγους, οι οποίοι συστήνουν στους ασθενείς τους να μην σταματήσουν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους και να δίνουν προσοχή στα συμπτώματα.

Δείτε ποια είναι αυτά:

Από εποχικές αλλεργίες υπολογίζεται ότι πάσχει γύρω στο 20% των ατόμων στην πατρίδα μας. Τα συμπώματα της αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί να μοιάζουν με του κορονοϊού, κάποια όμως, είναι μοναδικά σε κάθε μία από τις δύο ασθένειες.

Ο κ. Τσιόδρας έδωσε σημαντικές οδηγίες για τη διάκριση των συμπτωμάτων, ανάμεσα στις δύο ασθένειες. Όπως είπε, τα τέσσερα συμπτώματα που καθορίζουν την εμφάνιση μιας αλλεργίας, είναι:

  • Φτάρνισμα
  • Κόκκινα μάτια
  • Ρινική καταρροή
  • Φαγούρα

“Κάποια από αυτά, εμφανίζονται ειδικά στην αλλεργία, όπως το φτάρνισμα και η φαγούρα και τα κόκκινα μάτια. Άρα θέλει μια προσοχή να διαφοροποιήσει κανείς τα συμπτώματα. Κι αν δεν είναι σίγουρος να ρωτά τον γιατρό του. Γιατί αν χρειαστεί, θα πρέπει να ελεγχθεί”, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Ποια συμπτώματα μπορεί να είναι COVID-19

Στα συμπτώματα της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, συγκαταλέγονται ο πυρετός, μυαλγίες και η οξεία καταβολή (βαριά κόπωση). Σύμφωνα με τον καθηγητή, κ. Τσιόδρα: “Ο πυρετός δεν είναι συχνό φαινόμενο στην αλλεργία. Δεν καθορίζει την αλλεργική κατάσταση. Οι μυαλγίες ή η κόπωση, που καμία φορά εμφανίζουν τα αλλεργικά άτομα, θέλει χρόνο να εκδηλωθεί. Δεν είναι η οξεία καταβολή που εμφανίζει ο κορονοϊός”.

Κορονοϊός: Τα νέα κρούσματα, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Στα 13 ήταν τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά του κορονοϊού στην Ελλάδα και δύο οι νέοι θάνατοι, που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο.  Στα 2.691 είναι τα καταγεγραμμένα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 στη χώρα. Από αυτά το 53,5% αφορά άνδρες. Τα 603 κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.349 προέρχονται μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου COVID-19.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 32. Η διάμεση ηλικία τους τα 67 έτη, ενώ οι 9 (28%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Τo 97% από αυτούς έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Οι ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ είναι 85.

Τέλος, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν δύο θάνατοι, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 150 θανατηφόρα κρούσματα στη χώρα. Από τους θανόντες ασθενείς οι 40 (26,7%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 75 έτη. Το 93,3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 94.291 κλινικά δείγματα.

Σταματά η καθημερινή ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα

Να σημειωθεί ότι η ενημερωση για την πορεία της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα θα συνεχιστεί με άλλη μορφή. Το επόμενο διάστημα η ενημέρωση θα γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα, και συγκεκριμένα κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή.

Τις υπόλοιπες ημέρες θα υπάρχει γραπτή ενημέρωση για τα νέα δεδομένα που προκύπτουν και θα δίνεται στη δημοσιότητα περίπου την ίδια ώρα.