Ευαγγελισμός: Η πρώτη χορήγηση πλάσματος σε ασθενή με κορονοϊό

Ινστιτούτο Παστερ
14-05-2020

Ξεκίνησε η πειραματική χρήση αντισωμάτων από πρώην ασθενείς που ανέπτυξαν ανοσία στον κορονοϊό σε ασθενείς που νοσηλεύονται.

Για την διαδικασία χορήγησης πλάσματος σε ασθενή με κορονοϊό στον Ευαγγελισμό, μίλησε στην εκπομπή Συνδέσεις στην ΕΡΤ, η Μαρία Παγώνη Διευθύντρια στην Αιματολογική-Λεμφωμάτων Κλινική και Μονάδα Μ.Μ.Ο. του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, και η Αναστασία Κοτανίδου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της ΜΕΘ.

«Η διαδικασία αυτή γίνεται στα πλαίσια κλινικής μελέτης με κύριο ερευνητή τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, τον κο Δημόπουλο στην οποία συμμετέχουν έξι νοσοκομεία από την Αττική και την Πάτρα», δηλωσε η κα Παγώνη.

Και πρόσθεσε ότι «Η λοίμωξη covid-19 είναι σοβαρή λοίμωξη και δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο το οποίο να έχει δώσει τη λύση. Υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε τους ασθενείς, όπως φαίνεται από την εμπειρία από άλλες σοβαρές λοιμώξεις, δίνοντας έτοιμα αντισώματα τα οποία παίρνουμε από ασθενείς οι οποίοι έχουν αναρρώσει».

Συνεπώς, ασθενείς που πέρασαν τη λοίμωξη covid-19, ελέγχονται ώστε να δούμε αν είναι κατάλληλοι να δώσουν πλάσμα, στα οποία υπάρχουν αντισώματα για τη λοίμωξη. Το πλάσμα, στη συνέχεια θα δοθεί σε ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη με στόχο να επιταχυνθεί η ανάρρωσή τους και να μειωθεί το ποσοστό θνητότητας ανάμεσα σε αυτούς τους ασθενείς».

Όπως τόνισε η κα Κοτανίδου, «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διαδικασία… στη ΜΕΘ σε έναν ασθενή που νοσηλευόταν στη Μονάδα με μεγάλες ανάγκες για οξυγόνο, χορηγήσαμε χθες για πρώτη φορά πλάσμα και θα συνεχίσουμε με την χορήγηση, σύμφωνα με το πρωτόκολλο για να δούμε τι αποτελέσματα θα έχει στην πορεία του αρρώστου. Η χορήγηση πλάσματος είναι απόλυτα ασφαλής» και πρόσθεσε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι οι ασθενείς που θα λάβουν πλάσμα, πολύ γρήγορα θα αποδεσμευθούν από την ανάγκη οξυγόνου.

«Έχουμε ελέγξει περίπου 100 ασθενείς σε όλα τα κέντρα που συμμετέχουν στη μελέτη», σημείωσε στη συνέχεια η κα Παγώνη. «Έχουμε κάνει 30 πλασμαφαιρέσεις. Δύο ασθενείς, ένας στο Αττικόν και ένας στον Ευαγγελισμό έχουν δεχθεί ήδη πλάσμα».

Πώς γίνεται η διαδικασία συλλογής πλάσματος

Όπως δήλωσε, η κα Παγώνη, «Η διαδικασία περιλαμβάνει τον έλεγχο του αναρρώσαντος υποψήφιου δότη. Ο έλεγχος γίνεται με στόχο να εξεταστεί αν αρχικά ο δότης είναι ασφαλής, αν το πλάσμα είναι ασφαλές για τον ασθενή-λήπτη και επίσης ότι έχει ικανοποιητικό κύκλο αντισωμάτων ώστε να ωφελήσει τον ασθενή. Πρόκειται για μια πράξη αλληλεγγύης, είναι ασφαλής και ανώδυνη, δεν απαιτεί πολύ χρόνο και είναι σημαντικό να συλλεχθεί τώρα πλάσμα ώστε να αντιμετωπίσουμε ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη που τώρα νοσηλεύονται και να είμαστε έτοιμοι για αυτό που απευχόμαστε αλλά περιμένουμε, για τη δεύτερη περίοδο με πρόβλημα (κορονοιού) που θα έχουμε το φθινόπωρο».

Η διαδικασία του ελέγχου διαρκεί περίπου 20 λεπτά και η διαδικασία συλλογής του πλάσματος περίπου 40 με 50 λεπτά. Στη συλλογή του πλάσματος, δεν παίρνουμε ερυθρά αιμοσφαίρια, δεν μειώνουμε τον αιματοκρίτη του δότη. Ο όγκος αναπληρώνεται με μια πορτοκαλάδα και ο δότης επιστρέφει στην κανονική του ζωή χωρίς κανένα πρόβλημα», κατέληξε η κα Παγώνη.

Να σημειωθεί ότι όσοι επιθυμούν να γίνουν δότες πλάσματος μπορούν να καλέσουν στο 210 7243320 και να κλείσουν ραντεβού.