Τσιόδρας: “Δεν είναι σίγουρο 100% ότι δεν θα κολλήσει κάποιος μαθητής, αλλά είναι πολύ σπάνιο” – Μόλις 4 νέα κρούσματα

19-05-2020

Ο μικρός αριθμός μαθητών που επανήλθαν στις σχολικές αίθουσες ανάγκασε τον καθηγητή παθολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, να αναφερθεί εκτενώς στους “δικαιολογημένους”, όπως είπε προβληματισμούς των γονιών, καθώς όπως παραδέχθηκε ο καθηγητής δεν υπάρχει 100% ασφάλεια. Ωστόσο, απαρίθμησε τα οφέλη από την επαναφορά των μαθητών στο σχολείο, τα οποία είναι, κατά τη γνώμη του όπως είπε, μεγαλύτερα.

Ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, ανέφερε συγκεκριμένα: “Ενώ υπάρχουν επιχειρήματα για επιστροφή στο σχολείο, πολλοί λένε πως η επιστήμη δεν έχει φτάσει στο επίπεδο για 100% ασφάλεια. Τώρα δεν υπάρχουν δεδομένα πως τα παιδιά είναι 100% ασφαλές να επιστρέψουν στα σχολεία. Δείχνουν ότι τα παιδιά δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο. Υπάρχουν όμως και παιδιά που θα περάσουν βαριά τη νόσο και παιδιά που περνούν το σπάνια φλεγμονώδες σύνδρομο. Το συμπέρασμα δεν είναι πως δεν συμβαίνουν αυτά, αλλά ότι συμβαίνουν πολύ σπάνια. Να μη μένουμε όμως σε αυτά τα σπάνια ευρήματα. Ο ιός αυτός αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο τρόπο, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή”.

Ως προς τα νούμερα της πανδημίας, αυτά αποδεικνύονται πολύ χαμηλά για ένα ακόμη 24ωρο. Μόλις 4 νέα περιστατικά του κορονοϊού SARS-CoV-2 καταγράφηκαν από τις υγειονομικές αρχές και κανένας θάνατος.

Συγκεκριμένα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.840, εκ των οποίων το 55.1% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 616 (21.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1475 (51.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 22 συμπολίτες μας και η διάμεση ηλικία τους είναι τα 73 έτη.  Οι 9 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Τo 95.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

  • 95 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

Θάνατοι

Τέλος, δεν έχουμε κανέναν καταγεγραμμένο θάνατο, ενώ οι θάνατοι παραμένουν στους 165 συνολικά στη χώρα. Οι 47 ήταν γυναίκες (28.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη.  Το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

  • Έχουν συνολικά ελεγχθεί 136.001 κλινικά δείγματα