Τσιόδρας: “Δεν θα πρέπει να βιαστούμε για το εμβόλιο”

Σωτήρης Τσιόδρας, υπεύθυνος ενημέρωσης για τον κορονοϊό
19-05-2020

Στις προσπάθειες για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο παγκοσμίως και συγκεκριμένα στις πρόσφατες ανακοινώσεις για το εμβόλιο που βρίσκεται ήδη σε δοκιμές στους ανθρώπους, αναφέρθηκε στην απογευματινή ενημέρωση της Τρίτης 19/05/20, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως είπε οι προσπάθειες αυτές, “στην καλύτερη των περιπτώσεων αναμένεται να καρποφορήσουν τέλος του 2020, αρχές του 2021”, ενώ επισήμανε ότι θα πρέπει να πάμε προσεκτικά και να μην βιαστούμε.

Τσιόδρας: Δοκιμάζονται 8 εμβόλια σε 10 κλινικές μελέτες

Ο καθηγητής κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στα νεότερα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που έχουν να κάνουν με την παραγωγή ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, είπε ότι ήδη δοκιμάζονται οκτώ διαφορετικά εμβόλια σε 10 κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, ενώ κάποιες από τις οποίες βρίσκονται σε φάση ΙΙ.

Μιλώντας για την πιο πρόσφατη προσπάθεια που γίνεται από το Εθνικό Ίδρυμα Υείας των ΗΠΑ, είπε ότι το εμβόλιο αυτό βασίζεται σε μία νέα τεχνολογία και έχει ως στόχο να χορηγείται σε ανθρώπους ηλικίας 55 έως 70 ετών και από 71 ετών και άνω σε δύο δόσεις με διαφορά 4 εβδομάδων.

« Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκαν 2 διαφορετικές δόσεις του εμβολίου. Στην υψηλότερη δόση παρατήρησαν πιο ισχυρά αντισώματα.Βέβαια οι ερευνητές πάντα επιλέγουν την χαμηλότερη δόση που προκαλεί λιγότερες παρενέργειες», ανέφερε ο κος Τσιόδρας τονίζοντας ότι μεγαλύτερες μελέτες θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούλιο με 600 άτομα.

Αν όλα πάνε καλά «τέλος του έτους ή αρχές του επόμενου έτους θα έχουμε αποτελέσματα» είπε. Ωστόσο επεσήμανε ότι ακόμη κι αν βγει ένα εμβόλιο θα αργήσει πολύ ώστε να είναι διαθέσιμο σε όλους.