Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας για τουλάχιστον τρεις μήνες

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΕΝΤΡΟ
22-05-2020

Για τους επόμενους τρεις μήνες τουλάχιστον θα απαγορέυεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε δρόμους του κέντρου της ΑΘήνας, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπογράφουν οι υπουργού Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης το μέτρο της απαγόρευσης λαμβάνεται “για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19″ ενώ για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα ύψους 150 ευρώ.

Ο περιορισμός στην κυκλοφορία των οχημάτων εφαρμόζεται στην Πλάκα, στην περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς, Μητροπόλεως – Ερμού – Αθηνάς – Σταδίου – Μητροπόλεως και στο τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς ως την οδό Αγ. Ασωμάτων.

Η οδός Σταδίου παραμένει σε κυκλοφορία στο σύνολό της.

Ποιοι εξαιρούνται

Σύμφωνα με την απόφαση, ο περιορισμός “δεν καταλαμβάνει μέλη της κυβέρνησης, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Ειδικούς Γραμματείς και Υπηρεσιακούς Γραμματείς, Βουλευτές, Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις.

Ακόμη, το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους”.

Απο τα μέτρα εξαιρούνται επίσης:

  • α) μετακινήσεις οχημάτων μονίμων κατοίκων των ανωτέρω περιοχών,
  • β) μετακινήσεις οχημάτων από και προς νομίμως λειτουργούντες χώρους στάθμευσης,
  • γ) μετακινήσεις επαγγελματικών οχημάτων (TAXI) μόνο για επιβίβαση ή αποβίβαση,
  • δ) τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Για τις μετακινήσεις των περοπτώσεων α) και β), ο πολίτης πρέπει να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο. Ο τρόπος ελέγχου ή/και το αποδεικτικό συνδρομής των προϋποθέσεων των περ. α) και β) καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.

Στις συγκεκριμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η τροφοδοσία (παράδοση – παραλαβή) με οχήματα που είναι εφοδιασμένα με έγκυρα παραστατικά μεταφοράς εμπορευμάτων και υλικών αποκλειστικά και μόνον προς τον σκοπό της τροφοδοσίας των καταστημάτων και επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά την περίοδο ισχύος της παρούσας.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση “για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίσταται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, επιβάλλονται ως μέτρα πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα και ρυθμίσεις αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπιες μορφές μετακίνησης, στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα επί των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), Φιλελλήνων, Βασιλίσσης Όλγας, Ηρώδου Αττικού και Σταδίου (από την οδό Καραγιώργη Σερβίας έως την οδό Μητροπόλεως).

Τα μέτρα ισχύουν για τρεις μήνες ενώ δίδεται η δυνατότητα παράτασης για άλλους τρεις μήνες, κατόπιν εισήγησης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.