Τι να κάνετε με τους κρόκους που περίσσεψαν;

26-12-2016

Έχετε φτιάξει μία αφράτη μαρένγκα και δεν ξέρετε πως να χρησιμοποιήσετε τους κρόκους των αυγών; Υπάρχει κάποιο άτομο στην οικογένειά σας που προσέχει τη χοληστερίνη του και μπορείτε να ετοιμάσετε ομελέτα μόνο με ασπράδια αυγών; Δεν υπάρχει λόγος να πετάξετε τις θρεπτικές και γεμάτες πρωτεΐνη χρυσοκίτρινες σφαίρες στα σκουπίδια. Αντ’ αυτού μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε δημιουργικά σε πολλές συνταγές.

Σος Aioli: Ανακατέψτε 1 κρόκο, 1 μικρό σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 πρέζα αλάτι, 2 κουταλιές νερό και προσθέστε πολύ αργά στο μείγμα (σχεδόν σταγόνα σταγόνα) μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο. Όταν δέσει η σος αναμίξετε χυμό από 1 λεμόνι, λίγο πιπέρι cayenne και μία πρέζα μαύρο πιπέρι. Τη σάλτσα aioli μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να γαρνίρετε οστρακοειδή, burgers, ακόμα και σαλάτες με κοτόπουλο.

Spaghetti carbonara: Όπως σίγουρα θα έχετε ακούσει οι Ιταλοί χρησιμοποιούν αποκλειστικά αυγά για να ετοιμάσουν της αυθεντική carbonara. Εάν χρησιμοποιήσετε μόνο κρόκους αυγών και λίγο τυρί pecorino η carbonara σας θα γίνει ακόμη πιο κρεμώδης καθώς τα ασπράδια των αυγών τείνουν να «νερώνουν» την υφή της. Για να πετύχετε την ιδανική σύσταση προσθέστε το τυρί σταδιακά.

Αυγά σούπα: Οι κρόκοι των αυγών μπορούν να σας βοηθήσουν να φτιάξετε μία λαχταριστή σούπα με ρύζι και κοτόπουλο. Ανακατέψτε δυνατά και σταδιακά σε 6 κρόκους αυγών 1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου. Προσθέστε το μείγμα σε κατσαρόλα όπου έχετε βράσει μισό φλιτζάνι ρύζι, χαμηλώστε τη θερμοκρασία και ανακτάτέψτε. Για υπέροχη γεύση μην ξεχάσετε 4 κουταλιές χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και άλλα μυρωδικά της αρεσκείας σας.

Χρυσοκίτρινο φύλλο: Ίσως ο πιο απλός τρόπος να αξιοποιήσετε τους κρόκους είναι αλείφοντας το φύλλο μίας σπιτικής πίτας, δίνοντάς της ένα λαμπερό χρυσαφένιο χρώμα μόλις ψηθεί.

Και κάτι για την ομορφιά: Οι κρόκοι των αυγών δεν είναι θρεπτικοί μόνο για τον οργανισμό μας, αλλά και για τα μαλλιά καθώς περιέχουν πρωτεΐνες, λιπαρά συστατικά και βιταμίνες. Φτιάξτε τη δική σας μάσκα μαλλιών με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και έναν κρόκο αυγού. Προσέξτε να ξεπλύνετε μόνο με κρύο νερό για να μην γίνει η μάσκα ομελέτα!

Να θυμάστε σε κάθε περίπτωση πως μπορείτε να καταψύξετε τους κρόκους των αυγών και να τους χρησιμοποιήσετε μόλις τους χρειαστείτε.

Η θρεπτική αξία ενός κρόκου αυγού είναι:

  • 54 θερμίδες
  • 3 γραμμάρια πρωτεΐνης, ένας άνθρωπος 60 κιλών χρειάζεται περίπου 48 γραμμάρια μέσα στην ημέρα
  • 210mg χοληστερόλης (70% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης)
  • Βιταμίνες Α,D και κάποιες βιταμίνες του συμπλέγματος Β
  • Καλά ωμέγα 6 λιπαρά (601mg), και πολύ λιγότερα ωμέγα 3 (39g)


Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com