Ανακοινώθηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2020

μωρό κάνει το εμβόλιο για την γρίπη
05-06-2020

Ανακοινώθηκε το ισχύον Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών & Εφήβων με τις σχετικές επεξηγήσεις, όπως αυτό διαμορφώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. 

Το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για το 2020, παραθέτει αναλυτικά όλα τα εμβόλια αλλά και τις επαναληπτικές δόσεις που θα πρέπει να κάνουν τα παιδιά, από νεογέννητα έως και οι έφηβοι. Ειδικές οδηγίες, υπάρχουν και για την πραγματοποίηση εμβολιασμού σε ομάδες υψηλού κινδύνου, με το εμβόλιο κατά της φυματίωσης, της μηνιγγίτιδας. Οι οδηγίες κοινοποιήθηκαν την Παρασκευή 05-06-20 στις αρμόδιες υπηρεσίες και επιστημονικούς συλλόγους.

Οι επιστημονικοί φορείς επισημαίνουν ότι υπήρξε κατά το διάστημα της πανδημίας και του lockdown κάθετη πτώση στους ετήσιους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και ζητούν από τους γονείς να μην αμελήσουν να προχωρήσουν άμεσα στην εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών τους. 

Την ίδια στιγμή, με επιστολή προς το υπουργείο Υγείας, το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων εισηγείται την άμεση εκκίνηση εκστρατείας ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού για τους εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, το ζήτημα που έχει προκύψει με την πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης που φτάνει εως και το 70% , είναι απόρροια της πανδημίας και προτείνουνμεταξύ άλλων, ένα σύντομο τηλεοπτικό σποτ που να αφορά την αξία των εμβολιασμών και που θα κινητοποιεί παιδιατρικό αλλά και ενήλικα πληθυσμό προς την θωράκιση της υγείας του έναντι άλλων σοβαρών λοιμωδών μέσω του εμβολιασμού.

Δείτε το πρόγραμμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών παιδιών και εφήβων για το 2020: