Η άρνηση της πραγματικότητας του κορωνοϊού – Τι λέει ο Καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος

19-06-2020

Τα σχόλια της φωτογραφίας που συνοδεύει το παρόν άρθρο είναι πραγματικά σχόλια από το facebook του healthview. Για κάποιους συμπολίτες μας ο ιός δεν υπάρχει ή/και αρέσκονται σε θεωρίες συνωμοσίας. Για κάποιους συνανθρώπους μας δηλαδή, η αύξηση των κρουσμάτων στη Ξάνθη και στη Ροδόπη που για τους επιστήμονες ήταν αναμενόμενη και για τους περισσότερους μία δυσάρεστη έκπληξη, αποδίδεται εν πολλοίς και αυτή σε θεωρίες συνωμοσίας.

Οι άνθρωποι στις συγκεκριμένες περιοχές αρνούνται να πάρουν μέτρα για να συμμορφωθούν στις νέες συνθήκες, διότι… ο κορωνοϊός δεν είναι υπαρκτός. Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, σε κάθε γωνιά του πλανήτη υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν, ότι ο ιός είτε απλώς δεν υπάρχει, είτε είναι κατασκεύασμα κάποιων σκοτεινών κέντρων που θέλουν να επιβάλλουν μία νέα απολυταρχική παγκόσμια διακυβέρνηση.

Οι κοινωνικά αποκλεισμένοι άνθρωποι ακουμπούν συχνά σε θεωρίες συνωμοσίες, ενώ για αυτούς που αρνούνται να συμμορφωθούν με τα νέα δεδομένα, αποδεικνύονται βολικές. Το ότι ένα αξιοσημείωτο ποσοστό ανθρώπων στον κόσμο πιστεύει ότι η γη είναι επίπεδη (3,3 εκατομμύρια στις ΗΠΑ), είναι ανησυχητικό αυτό όμως δε βάζει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Οι θιασώτες όμως του ανύπαρκτου, ή κατασκευασμένου ιού, είναι μία εν δυνάμει υγειονομική βόμβα που όπως αναφέρει ο κος Γιάννης Κυριόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας στο σημείωμά του που καταθέτει στο Healthview, μπορεί να εξελιχθεί σε φαινόμενο μαζικής έκθεσης του πληθυσμού σε κίνδυνο.

“Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα που οδήγησε στη «κατασκευή του ιού» και η «τιμωρία του θεού» είναι οι επικρατέστερες εκδοχές σε ολόκληρο τον πλανήτη, για την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19, όπως εκφέρονται από το «ειδικό κοινό» που αρέσκεται σε θεωρίες συνωμοσίας.

Παρά το γεγονός, ότι η παγκόσμια κοινότητα καταγράφει πλέον εκατοντάδες χιλιάδες θανάτων, η συνωμοσιολογική αφήγηση, σε πείσμα της πραγματικότητας, εκφέρει επιχειρήματα για την «μη ύπαρξη του ιού» και συνεπώς της πανδημίας, πράγμα που ωθεί στην πρόκληση φαινομένων μαζικής έκθεσης σε κίνδυνο.

Υπό το πρίσμα αυτό, ένα μείζον γεγονός όπως η πανδημία Covid-19 που συνοδεύεται από μια σειρά δραματικών επιπτώσεων, ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα οργανωμένης και συνωμοτικής δράσης υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ένα αξιοσημείωτο τμήμα της κοινής γνώμης, που διαρκώς αυξάνεται, ασπάζεται αυτές τις συνωμοσιολογικές θεωρίες για την ερμηνεία πολιτικών και επιστημονικών φαινομένων που δεν τεκμηριώνονται επαρκώς ή ακόμη η εκφορά τους δεν είναι ακριβής και έγκυρη. Στην παρούσα συγκυρία, οι θεωρίες συνωμοσίας για την πανδημία έχουν αποκτήσει «πλανητική» διάσταση. Στην ουσία, αποτελούν εναλλακτικές απαντήσεις έναντι των επίσημων επιστημονικών και κυβερνητικών ερμηνειών που πάσχουν ως προς την αξιοπιστία και την τεκμηρίωση και αιωρούνται σε ένα καθεστώς μείζονος αβεβαιότητας.

Η συνωμοσιολογία συνδέεται στενά με το λαϊκιστικό φαινόμενο και συνιστά μια μορφή «αντίστασης» απέναντι στην μονοδιάστατη ισχύ του κυρίαρχου λόγου που ενοχοποιείται αδίκως για την συσκότιση και απόκρυψη της αλήθειας.

Συνεπώς, η έκταση του συνωμοσιολογικού φαινομένου σχετίζεται με την ανεπαρκή τεκμηρίωση του επίσημου πολιτικού και επιστημονικού λόγου και την ελλιπή εγκυρότητα του «μηνύματος» το οποίο συχνά υποδηλώνει μια «διπλή σημασία» και ως εκ τούτου τροφοδοτεί τις θεωρίες συνωμοσίας. Η πανδημία Covid-19, αποτελεί την αφορμή για την εκδήλωση των φαινομένων της θεωρίας «πλανητικής» συνωμοσίας που ενδημεί, με διάφορα προσχήματα, διεθνώς και στη χώρα μας”.