Κορωνοϊός: Οι άνδρες παράγουν περισσότερα αντισώματα

θάλαμος με ασθενείς που τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός
24-06-2020

Τα στατιστικά έχουν δείξει πως ο κορωνοϊός προτιμά τους άνδρες. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων όμως δείχνει πως οι άνδρες που νοσούν από Covid-19, μπορεί να παράγουν περισσότερα αντισώματα για να την καταπολεμήσουν. Αυτό συμβαίνει ακόμα κι όταν εκδηλώνουν ηπιότερη νόσο.

Η διαφορά αυτή υποδηλώνει ότι το αίμα από άνδρες που νίκησαν τον ιό ίσως είναι πιο αποτελεσματικό ως θεραπεία.

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο (και στην χώρα μας) συλλέγουν πλάσμα αίματος από αναρρώσαντες εθελοντές. Το πλάσμα δοκιμάζεται ως ύστατη θεραπεία για τους ασθενείς με βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Τα νέα ευρήματα ανακοινώθηκαν από ειδικούς του οργανισμού Αίματος & Μεταμοσχεύσεων του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHSBT). Ο οργανισμός είχε κάνει έκκληση τον Απρίλιο για εθελοντές πλάσματος. Μέχρι τα μέσα Μαΐου, είχε συλλεχθεί πλάσμα από 600 άνδρες και γυναίκες.

Ο κορωνοϊός και τα αντισώματα του

Οι επιστήμονες του NHSBT εξέτασαν τα αντισώματα σε όλα τα δείγματα. Έτσι διαπίστωσαν ότι το 43% των δειγμάτων από τους άνδρες είχαν αρκετά υψηλά επίπεδα ώστε να χρησιμοποιηθούν στις μελέτες για τους βαρέως πάσχοντες. Το αντίστοιχο ποσοστό των δειγμάτων από γυναίκες ήταν 29%.

Υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων ανιχνεύθηκαν επίσης:

– Στους εθελοντές που ήσαν μεγαλύτερης ηλικίας
– Στους εθελοντές, τους οποίους αρρώστησε σοβαρά ο κορωνοϊός και νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο.

Γιατί είναι καλύτεροι δότες πλάσματος

«Χρειαζόμαστε και άλλο πλάσμα με αντισώματα για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός», δήλωσε ο καθηγητής David Roberts, αναπληρωτής διευθυντής Δωρεάς Αίματος στο NHSBT. «Κάνουμε έκκληση για ακόμα περισσότερους δωρητές. Ωστόσο θα θέλαμε περισσότερο να είναι άνδρες. Οι άνδρες φαίνεται να έχουν περισσότερα αντισώματα και είναι πιθανότερο να χρησιμοποιήσουμε το δικό τους αίμα για να σώσουμε ζωές».

Όπως εξήγησε ο Dr Roberts, όταν ο κορωνοϊός Covid-19 εισβάλλει στο σώμα, το ανοσοποιητικό προσπαθεί αρχικά να τον καταπολεμήσει με μηχανισμούς της έμφυτης ανοσίας. Η έμφυτη (ή φυσική ή εγγενής) ανοσία είναι κοινή εναντίον όλων των παθογόνων μικροοργανισμών.

Καθώς η λοίμωξη εξελίσσεται, ο οργανισμός ενεργοποιεί την επίκτητη (ή προσαρμοστική) ανοσία. Σκοπός της επίκτητης ανοσίας είναι η δημιουργία ανοσολογικής «μνήμης», δηλαδή αντισωμάτων. Με αυτό τον τρόπο ο οργανισμός θα αναγνωρίσει αμέσως το παθογόνο, την επόμενη φορά που θα εκτεθεί σε αυτό.

Τα αντισώματα παράγονται στο πλαίσιο της επίκτητης ανοσίας για να εξουδετερώσουν ή να σκοτώσουν τον ιό. «Είναι πιθανό επειδή οι άνδρες νοσούν πιο βαριά από τον κορωνοϊό, να παράγουν και περισσότερα αντισώματα», είπε ο Dr Roberts. «Το γεγονός αυτό ενδεχομένως τους καθιστά αποδοτικότερους δωρητές πλάσματος μετά την ανάρρωση από τον κορωνοϊό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Το στρες αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου