Κορωνοϊός: Νέο στέλεχος εξαπλώνεται έως και έξι φορές ταχύτερα

επιστήμονες κάνουν πειράματα για να δουν πως θεραπεύεται ο κορωνοϊός
06-07-2020

Ο κορωνοϊός εμφανίζει κάθε τόσο νέα στέλεχη. Αυτή τη φορά, έρευνα Αμερικανών επιστημόνων μας μαθαίνει κάτι νέο. Πως το στέλεχος του COVID-19 που προκαλεί στην παρούσα φάση τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως είναι πολύ πιο μολυσματικό από το πρώτο της Κίνας. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cell.

Ο κορωνοϊός και το νέο στέλεχος

Η έρευνας βασίστηκε σε εργαστηριακές αναλύσεις. Τα αποτελέσματα της δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί. Φαίνεται να υποδεικνύουν όμως ότι η τρέχουσα μετάλλαξη του κορωνοϊού με τα πάνω από 11 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα μεταξύ των ανθρώπων σε σχέση με το προηγούμενο στέλεχος του SARS-CoV-2.

«Πιστεύω ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει μία μετάλλαξη που βοηθά τον ιό να αναπαράγεται καλύτερα. Ίσως και να έχει υψηλό ιικό φορτίο». Αυτό δήλωσε ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι στο Journal of the American Medical Association. «Δεν έχουμε κάποια σύνδεση αναφορικά με το αν ένα άτομο τα πάει χειρότερα μ’ αυτό. Φαίνεται απλώς ότι ο κορωνοϊός αναπαράγεται καλύτερα και ίσως είναι πιο μολυσματικός, αλλά βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο της προσπάθειας επιβεβαίωσης», τόνισε.

Τρεις έως έξι φορές πιο μολυσματικό το νέο στέλεχος του κορωνοϊού

Στην έρευνα συνεργάστηκαν ειδικοί από το Los Alamos National Laboratory στο Νέο Μεξικό, από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ στη Βόρεια Καρολίνο καθώς και με ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου Σέφιλντ. Κι όπως ανακάλυψαν η τρέχουσα παραλλαγή του κορωνοϊού, η D614G, κάνει μια μικρή, αλλά σημαντική αλλαγή, στην πρωτεϊνη που εξέχει από την επιφάνειά του. Αυτή, την χρησιμοποιεί για να εισβάλλει και να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Τον Απρίλιο διατυπώθηκαν επικρίσεις για το αρχικό πόρισμα της έρευνας. Οι ερευνητές λοιπόν προχώρησαν σε πρόσθετα πειράματα. Ανέλυσαν δεδομένα 999 Βρετανών ασθενών, που νοσηλεύονταν με Covid-19. Παρατήρησαν τότε πως όσοι είχαν μολυνθεί από το νέο στέλεχος είχαν περισσότερα σωματίδια του ιού στους οργανισμούς τους. Χωρίς ωστόσο αυτό να επηρεάζει τη σοβαρότητα της νόσου. Εργαστηριακά πειράματα, στο μεταξύ, έδειξαν ότι η μετάλλαξη αυτή είναι τρεις έως και έξι φορές ικανότερη στο να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Πως βλάπτει το νευρικό μας σύστημα