Ο ιπποτισμός των αντρών είναι μεταμφιεσμένος σεξισμός;

26-12-2016
Μήπως σας ανοίγει πάντα την πόρτα για να περάσετε; Μήπως τραβάει συνέχεια την καρέκλα για να καθίσετε όταν πηγαίνετε σε κάποιο εστιατόριο ή μια καφετέρια; Τότε μάλλον δεν είναι απλά ιππότης και gentleman αλλά κρύβει σεξισμό μέσα του. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται τώρα Αμερικανοί επιστήμονες.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες βρήκαν πως τέτοιες πράξεις ευγένειας κρύβουν έναν «καλοπροαίρετο σεξισμό».
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Sex Roles, αυτό το είδους του σεξισμού είναι πιο δύσκολο να γίνει αντιληπτός απ’ ότι ο «εχθρικός σεξισμός». Κι αυτό επειδή κρύβεται πίσω από την ευγένεια και τον ιπποτισμό. Χαρακτηριστικά του είναι η προστατευτική συμπεριφορά, τα ενθαρρυντικά χαμόγελα και οι ευγενικές πράξεις.
 
Τι σημαίνει όμως ο μεταμφιεσμένος, καλοπροαίρετος σεξισμός; Όπως λέει στην Daily Mail η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Judith Hall, οι άντρες που έχουν αυτή την αντίληψη, βλέπουν τις γυναίκες ως ανίκανες και πιστεύουν ότι χρειάζονται την προστασία τους. 
Σύμφωνα με την Δρ Hall, «Ο καλοπροαίρετος σεξισμός είναι σαν ένας λύκος με στολή προβάτου, που διαιωνίζει την ανισότητα μεταξύ των φύλων και απέναντι στις γυναίκες. Αυτές οι υποτιθέμενες χειρονομίες καλής πίστης και θέλησης μπορεί να προσελκύσουν μια γυναίκα να αποδεχθεί αυτό το status quo στην κοινωνία, ακριβώς γιατί ο σεξισμός μοιάζει πραγματικά φιλόξενος, ελκυστικός και αβλαβής».