Κορωνοϊός: Γιατί δεν έχουν αυξηθεί οι θάνατοι, παρά την έξαρση κρουσμάτων

γιατρός με ασθενείς που τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός
15-07-2020

Σε όλο τον πλανήτη έχει παρατηθεί το φαινόμενο ο κορωνοϊός να καλπάζει με δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά την στιγμή που τα ποσοστά θανάτου παραμένουν χαμηλά. Που οφείλεται αυτό; Γιατί συμβαίνει; Ποια εξήγηση δίνουν οι ειδικοί.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επανειλημμένα επικαλεστεί το γεγονός ότι, ενώ τα θετικά κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται σε εθνικό επίπεδο, ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων παραμένει χαμηλός. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν αυτό το συμπέρασμα. Οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι όμως υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για εφησυχασμό. Ίσως η εξήγηση του φαινομένου να κρύβεται στο γεγονός ότι απαιτούνται ημέρες, εβδομάδες ή ακόμα και μήνες μέχρι κάποιος θετικός στον ιό άνθρωπος να αναπτύξει συμπτώματα τέτοια, που θα τον οδηγήσουν σε επιδείνωση και τελικά στον θάνατο.

Συγκεκριμένα απαιτούνται περίπου 5 ημέρες, από τη στιγμή της μόλυνσης έως ότου εμφανιστούν τα συμπτώματα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν έως και δύο εβδομάδες. Ο χρόνος κατά τον οποίο μπορεί να εμφανιστεί επιδείνωση, αλλά και ο χρόνος νοσηλείας, επίσης, μπορεί να είναι παρατεταμένος. Επίσης, η παραμονή σε μονάδες εντατικής θεραπείας μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο και από μήνα.

Έτσι η πρόσφατη αύξηση των θετικών περιστατικών COVID-19, που έχει σημειωθεί:

  • στις ΗΠΑ
  • στην Ευρώπη
  • στην Ασία
  • στην Αφρική
  • τη Μέση Ανατολή
  • την Ωκεανία

…. κανένας δεν ξέρει που θα οδηγήσει σε σχέση με τους θανάτους.

Αύξηση των νοσηλειών και των διασωληνωμένων ασθενών στην Ελλάδα

Τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια έχουν εμφανιστεί και στην πατρίδα μας με την απότομη αύξηση των νοσηλειών, αλλά και των διασωληνωμένων ασθενών, οι οποίοι από την Κυριακή 12 Ιουλίου, όπου σημειώθηκε για πρώτη φορά διψήφιο νούμερο και μέχρι σήμερα, αυξάνονται σταθερά.

Συγκεκριμένα ο αριθμός των ανθρώπων που εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα και χρειάστηκαν διασωλήνωση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ήταν:

  • 12 Ιουλίου…. 10 ασθενείς
  • 13 Ιουλίου … 12 ασθενείς
  • 14 Ιουλίου ….13 ασθενείς

Οι νοσηλείες αυξάνονται σε πολλές χώρες. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι αρρωσταίνουν σοβαρά. «Υπάρχουν πολλά προειδοποιητικά σημάδια», επισημαίνει η Alison Hill, καθηγήτρια λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με εξειδίκευση στα μαθηματικά μοντέλα επιδημιών.

“Οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του κορωνοϊού αυξάνονται ραγδαία. Το ποσοστό των τεστ που αποδεικνύονται θετικά για τον COVID, είναι υψηλό. Όλα αυτά είναι προειδοποιητικά σημάδια ότι σε μερικές εβδομάδες πιθανότατα θα δούμε πολλούς ανθρώπους στο νοσοκομείο και πολλούς ανθρώπους να καταλήγουν στον θάνατο”, τόνισε.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι ακόμη κι αν οι θάνατοι αρχίσουν να αυξάνονται υπάρχει περίπτωση μην υπάρξει άμεση καταγραφή, λόγω της καθυστέρησης στην επεξεργασία των στοιχείων των ασθενών και των νεκρών. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε χώρες που έχουν διαφορετικό τρόπο δημοσιοποίησης του ρυθμού θανάτων από COVID-19.

Άλλες ερμηνείες για τον χαμηλό αριθμό θανάτων ανθρώπων που έχει μολύνει ο κορωνοϊός

Στις άλλες αιτίες που αναζητούν οι επιστήμονες, για να ερμηνεύσουν το φαινόμενο της μείωσης των θανάτων παρά την αύξηση των θετικών περιστατικών, καταγράφεται και η μείωση της μέσης ηλικίας των ατόμων που αποδείχθηκαν θετικοί στη νόσο COVID-19 το τελευταίο διάστημα.

Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων πολλά άτομα, τα οποία επέστρεψαν στις εργασίες τους, ή εκτέθηκαν στον ιό πηγαίνοντας σε εστιατόρια και μπαρ, ανήκουν στις παραγωγικές ηλικίες. Αυτές τις οποίες οδηγεί δυσκολότερα στον θάνατο ο κορωνοϊός.

Οι νεότεροι ασθενείς είναι πιο δύσκολο να παρουσιάσουν επιπλοκές ή να πεθάνουν από την ασθένεια. Οι πολλοί θάνατοι που σημειώθηκαν στις αρχές της πανδημίας, συνέβησαν περισσότερο σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας ηλικιωμένων ατόμων. Εκεί όπου πλέον έχουν λάβει μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ωστόσο, η Dr. Hill τονίζει ότι και πάλι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς οι νεότεροι που προσβάλλονται από τον ιό, εύκολα μπορεί να τον μεταδώσουν σε ηλικιωμένους ή σε άλλα πιο ευάλωτα άτομα, με αποτέλεσμα και πάλι να οδηγηθούμε σε ραγδαία αύξηση των θανάτων.

«Δεν νομίζω ότι ο κορωνοϊός μπορεί να περιοριστεί μόνο στους 20χρονους», αναφέρει η καθηγήτρια του Χάρβαρντ και συμπληρώνει: «Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν απομονωμένοι πληθυσμοί».

Έχει μεταλλαχθεί σε λιγότερο μολυσματική νόσο ο COVID-19;

Σε άλλες επιστημονικές θεωρίες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη μείωση των θανάτων, συγκαταλέγεται και η άποψη ότι μπορεί η νοσοκομειακή περίθαλψη να έχει βελτιωθεί στη θεραπεία των σοβαρών περιπτώσεων COVID-19, χάρη στον συνδυασμό έρευνας και εμπειρίας που έχει πλέον αναπτυχθεί.

Οι ασθενείς μπορεί επίσης να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι στους κινδύνους της νόσου απ’ ό,τι στις αρχές της πανδημίας, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να απευθύνονται στο νοσοκομείο πιο έγκαιρα.

Επίσης, ορισμένοι επιστήμονες εκφράζουν δειλά την υποψία ότι μπορεί ο ιός να έχει μεταλλαχθεί σε μία άλλη, λιγότερο σοβαρή μορφή. Ωστόσο, η καθηγήτρια Alison Hill υποστηρίζει ότι μάλλον κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει, καθώς ο ιός όπως επισημαίνει, εξελίσσεται «πολύ αργά» και μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν πειστικά στοιχεία ότι μπορεί να έχει εξελιχθεί σε μια λιγότερο μολυσματική νόσο.

“Τα σημερινά δεδομένα για τους θανάτους μπορεί να υστερούν σε σχέση με την πραγματικότητα”, λέει και συμπληρώνει ότι είναι ώρα να δείξουμε περισσότερη προσοχή και να μην πανηγυρίζουμε πρόωρα:

«Πρέπει πραγματικά να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε την εξάπλωση, γιατί όταν θα αρχίσουμε να βλέπουμε να αυξάνονται οι νοσηλείες και οι θάνατοι, μπορεί να είναι πολύ αργά», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Τι να κάνουμε για τους ερεθισμούς από τη μάσκα