87χρονος κατέληξε στο ΝΙΜΙΤΣ – Αναζητούνται ποινικές ευθύνες για τη διασπορά στην ιδιωτική κλινική

Κλινική Ταξιάρχαι
23-04-2020
Ραγδαίες οι εξελίξεις με τη δισπορά του κορωνοϊού σε ιδιωτική κλινική των Δυτικών Προαστίων. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, κ. Βαγγέλης Ιωαννίδης, διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να αναζητηθούν ενδεχόμενες κακουργηματικές ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της ιδιωτικής κλινικής στο Περιστέρι, αλλά και της δεύτερης στο Ελληνικό.

Την ίδια στιγμή, ένας 87χρονος άνδρας, κρούσμα του ιού έχανε τη ζωή του στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ. Ο 87χρονος νεφροπαθής προσβλήθηκε από τη νόσο COVID-19, μετά από επαφή με αιμοκαθαιρόμενο συνασθενή του στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού της ιδιωτικής κλινικής, τον πρώτο που διέσπειρε τη νόσο.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε ιδιωτική κλινική των Δυτικών Προαστίων  καθώς και σε μία ακόμη υγειονομική δομή στα Νότια Προάστια, υπήρξαν δύο εστίες διασποράς του ιού, με αποτέλεσμα την αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων που καταγράφηκαν στη χώρα, στα 55.

Διαβάστε επίσης: Απότομη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων – 55 νέα περιστατικά εξαιτίας διασποράς σε δομές υγείας

Η μία από τις δύο δομές στις οποίες υπήρξε διασπορά του ιού, είναι η κλινική “Ταξιάρχαι” στο Περιστέρι, στην οποία εντοπίστηκαν 28 θετικά κρούσματα του ιού. Από αυτά τα κρούσματα, τα 13 είναι τρόφιμοι της κλινικής, 11 άτομα από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και 4 άτομα, αυτά για τα οποία σήμανε ο αρχικός συναγερμός.

Η δομή “Ταξιάρχαι” βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ έχει τεθεί  από τον ΕΟΔΥ νέος υγειονομικός υπεύθυνος για την επιτήρηση των χώρων. Σε ακόμη 45 δείγματα εκκρεμεί να βγει απάντηση.

Διαβάστε επίσης: 28 κρούσματα του ιού στην ιδιωτική κλινική “Ταξιάρχαι”

Στην άλλη περίπτωση,  εντοπίστηκε σε ιδιωτική κλινική ένα θετικό κρούσμα, το οποίο κατέληξε σε δομή υγείας με 300 τροφίμους και 170 εργαζόμενους. “Περιμένουμε τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης, ενώ τα 92 δείγματα που αφορούσαν στους εργαζόμενους είναι όλα αρνητικά”, είπε ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς.

“Οι υπεύθυνοι των δομών θα ελεγχθούν και πειθαρχικά και ποινικά. Εκπτώσεις στην άσκηση καθηκόντων σε όσους διαχειρίζονται την ανθρώπινη ζωή δεν θα γίνουν. Οφείλουν οι υπεύθυνοι να εφαρμόζουν κάθε πρωτόκολλο. Οι σχέσεις ευθύνης απέναντι στην ανθρώπινη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτη”, τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Αυστηρές ήταν οι συστάσεις του καθηγητή παθολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, καθώς από απροσεξίες και αστοχίες “ειδικά από υγειονομικούς, οι οποίοι δεν δικαιολογούνται”, όπως είπε ο καθηγητής θα μπορούσαμε να χαλάσουμε όσα “χτίσαμε” με κόπο.