ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καλοκαίρι και υγεία: Συμβουλές για σωστή διατροφή στις διακοπές

Το καλοκαίρι ο υδράργυρος ανεβαίνει και οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν μεταξύ άλλων και τις διατροφικές απαιτήσεις, καθώς παρατηρείται μείωση της όρεξης και αποφυγή κατανάλωσης φαγητών με πολλά λιπαρά, μπαχαρικά και σάλτσες.

Θεωρείται, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη για μια ισορροπημένη διατροφή.

Ακολουθούν τρία διατροφικά σημεία, στα οποία θα πρέπει να δίνετε μεγαλύτερη προσοχή το καλοκαίρι, ώστε να καλύπτετε τις ανάγκες σας και να προστατεύετε την υγεία σας.

Επαρκής και «υγιεινή» ενυδάτωση

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η συχνότερη έκθεση στον ήλιο και σε θερμό περιβάλλον αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού σε υγρά. Επομένως, φροντίστε να αναπληρώνετε τις απώλειες υγρών με καθημερινή κατανάλωση 8-10 ποτηριών υγρών. Παράλληλα, επιδιώξτε το μεγαλύτερο μέρος αυτών να είναι νερό, καθώς ροφήματα όπως οι χυμοί, τα φρουτοποτά ή τα αναψυκτικά, εκτός από ενυδάτωση προσφέρουν και αρκετές θερμίδες.

Έμφαση στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών

Ο ρόλος των φρούτων και των λαχανικών το καλοκαίρι είναι… τριπλός, αφού προσφέρουν πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, συμβάλλουν στην καλύτερη ενυδάτωσή του, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν ιδανικές επιλογές για ένα ολιγοθερμιδικό σνακ ή ακόμη και για ένα ελαφρύ γεύμα, βοηθώντας στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους. Επομένως, στοχεύστε σε καθημερινή κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην ποικιλία.

Αλκοόλ με μέτρο

Οι καλοκαιρινές έξοδοι συνοδεύονται συχνά από κατανάλωση αλκοόλ, καθώς μια παγωμένη μπύρα ή ένα δροσερό κοκτέιλ αποτελούν σίγουρα πολύ ελκυστικές επιλογές. Ωστόσο, θα πρέπει κανείς να θυμάται πως η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, τόσο για το σωματικό βάρος όσο και για την υγεία. Συνεπώς, θα ήταν καλό για όσους καταναλώνουν αλκοόλ να προσπαθήσουν να μην υπερβαίνουν τη συνιστώμενη ποσότητα, που διαμορφώνεται στα 2 ποτά/ημέρα για τους άνδρες και 1 ποτό/ημέρα για τις γυναίκες.

In this article