Άνοια: Πώς συνδέεται με την εξασθένηση των αισθήσεων

άνοια
23-07-2020

Η άνοια μπορεί να γίνει εφιάλτης όχι μόνο για τους εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο αλλά και για τους ανθρώπους που ζουν κοντά τους. Τώρα, νέα έρευνα ρίχνει φως στο πώς η άνοια μπορεί να επηρεάσει τις αισθήσεις.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια συσχέτισαν τις αισθήσεις με την γνωστική ικανότητα. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι οι ηλικιωμένοι που μπορούν να αναγνωρίσουν τις μυρωδιές από τα τριαντάφυλλα, το διαλυτικό, το νέφτι και τα λεμόνια, διατηρώντας παράλληλα την ακοή, την όραση και την αφή, κινδυνεύουν 50% λιγότερο από άνοια συγκριτικά με τους συνομιλήκους τους που εμφανίζουν έκπτωση των παραπάνω αισθήσεων.

Η άνοια επηρεάζει τις αισθήσεις

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια παρακολούθησαν επί μία δεκαετία 1.800 ανθρώπους μέσης ηλικίας 70 ετών. Αυτοί στην αρχή της μελέτης δεν είχαν γνωστική εξασθένιση. Στη διάρκεια της μελέτης οι 328 από αυτούς (18%) εκδήλωσαν άνοια.

Οι συμμετέχοντες των οποίων η όσφρηση μειώθηκε κατά 10% είχαν κατά 19% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. Αυτό, συγκριτικά με μια αύξηση του κινδύνου κατά 1-3% για αντίστοιχες εκπτώσεις στην όραση, την ακοή και την αφή.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι παρότι τα προβλήματα των αισθήσεων είναι κομβικά στον κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης, η αίσθηση της όσφρησης συσχετίζεται στενότερα με την άνοια συγκριτικά με την αφή, την ακοή ή την όραση.

Τι λένε οι ειδικοί

Όπως επισημαίνει η πρώτη συγγραφέας της έρευνας Δρ. Willa Brenowitz από το Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών Well «ο οσφρητικός βολβός που είναι κομβικός για την αίσθηση της όσφρησης, επηρεάζεται σχετικά γρήγορα κατά την εξέλιξη της άνοιας». Προσθέτει ότι «η εξασθένιση της όσφρησης μπορεί να είναι ένα προκλινικό σύμπτωμα άνοιας, ενώ η ακοή και η όραση μάλλον παίζουν περισσότερο ρόλο στην εξέλιξη της άνοιας».

Η μελέτη έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που δεν εμφάνισαν άνοια, είχαν υψηλότερο σκορ αντιληπτικής ικανότητας στην έναρξη της μελέτης. Επίσης, έτειναν να μην παρουσιάζουν εξασθένηση των αισθήσεων. Εκείνοι που κατατάσσονταν στο μέσο όρο όσον αφορά την γνωστική λειτουργία τους παρουσίαζαν πολλαπλές ήπιες εξασθενίσεις των αισθήσεων ή μία μεμονωμένα μέτρια προς σοβαρή βλάβη. Οι συμμετέχοντες υψηλότερου κινδύνου γνωστικής εξασθένισης είχαν πολλαπλές μέτριες προς σοβαρές βλάβες στη λειτουργία των αισθήσεων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Alzheimer’s and Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Άνοια: Αυτά είναι 4 τα πρώιμα σημάδια εκτός από την απώλεια μνήμης