Σωτήρης Τσιόδρας: Κρούω το καμπανάκι του κινδύνου

04-08-2020

121 είναι τα νέα κρούσματα στη χώρα μας σύμφωνα με την απογευματινή ενημέρωση στο υπουργείο υγείας από τον καθηγητή Σωρήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά, για την εξέλιξη της πανδημίας.

Βρισκόμαστε ακόμη αντιμέτωποι με την πιο αναπάντεχη δοκιμασία των τελευταίων 100 ετών υπογράμμισε ο κος Τσιόδρας, ξεκινώντας την ομιλία του στην αίθουσα τύπου του υπουργείου Υγείας. Ο καθηγητής δίνοντας τα νεώτερα επιδημιολογικά στοιχεία για πρώτη φορά μετά τις 26 Μαΐου έστειλε με την παρουσία του και σήμα κινδύνου για την αύξηση των περιστατικών.

Πλέον όπως είπε ο κος Τσιόδρας τα κρούσματα έχουν μετατοπιστεί σε νεαρότερες ηλικίες ενώ η αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται τόσο στους διευρυμένους ελέγχους όσο και στην αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού στη χώρα μας όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, εισηγήθηκε την εκτεταμένη χρήση της μάσκας, η οποία είναι πιο αποτελεσματική από την ασπίδα επεσήμανε ο καθηγητής, σχεδόν σε όλους τους κλειστούς χώρους. Επίσης δόθηκε  ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους και ειδικά σε μέρη όπου  δε μπορούν να κρατηθούν οι επιβεβλημένες αποστάσεις. Σχετικά με τον περιορισμό των μετακινήσεων ο κος Τσιόδρας είπε, ότι προς το παρόν δεν πρόκειται να γίνει τέτοια εισήγηση,  αφού πρόκειται για ένα μέτρο τελικού σταδίου που μπορεί να γονατίσει την κοινωνία.

Ο κος Τσιόδρας στάθηκε στα περιορισμένα περιστατικά που χρήζουν νοσηλεία ή διασωλήνωση τονίζοντας, ότι αυτό δίνει μεγάλη ανάσα στο σύστημα υγείας, από την άλλη όμως η κατάσταση είναι εύθραυστη και μπορεί σε μια δυο εβδομάδες, να γίνει ανεξέλεγκτη με καταστροφικές συνέπειες για το ΕΣΥ, εάν δεν τηρηθούν σωστά τα μέτρα.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό σύμφωνα με τον κο Τσιόδρα είναι ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, ακόμη και νεαρών ηλικιών, ο ιός φαίνεται εβδομάδες μετά, να έχει προκαλέσει κάποιες δομικές αλλαγές σε βασικά όργανα και κυρίως στην καρδιά, ακόμη και σε ασθενείς που δεν είχαν καρδιολογικό ιστορικό.

Στα θετικά ο κος Τσιόδρας σημείωσε ότι η διαχείριση των περιστατικών γίνεται πλέον καλύτερα από τους γιατρούς, ενώ οι κλιματολογικές συνθήκες βοηθούν στο να βρισκόμαστε περισσότερη ώρα σε εξωτερικούς χώρους.

Σχετικά με το εάν έχουν διαφοροποιηθεί οι θέσεις της επιτροπής,  από αυτές της κυβέρνησης, ο κος Τσιόδρας υπογράμμισε  ότι, η επιτροπή εισηγείται νέα μέτρα ή χαλάρωση μέτρων, σταθμίζοντας κάθε φορά τα δεδομένα, όπως εισηγήθηκε πριν από λίγες μέρες την αύξηση της χωρητικότητας των πλοίων και η κυβέρνηση παίρνει τις τελικές αποφάσεις.

Ο κος Τσιόδρας επεσήμανε επίσης ότι τα εισαγόμενα κρούσματα, είναι λογικό να έχουν αυξηθεί, αφού έχουμε ανοίξει τα σύνορα μας, αλλά είναι τα εγχώρια κρούσματα που προκαλούν ανησυχία. Σχετικά με τα τεστ στους ταξιδιώτες και τους τουρίστες που έρχονται στη χώρα ο κος Τσιόδρας, είπε ότι θα χρειαζόμασταν δεκάδες εκατομμύρια για να κάνουμε σε όλους τεστ, κάτι που πρακτικά ξεπερνά τις δυνατότητες της χώρας.  

 

121 τα νέα κρούσματα στη χώρα μας