Κορωνοϊός: Ένας θάνατος ανά 15 δευτερόλεπτα παγκοσμίως

θάλαμος με ασθενείς που τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός
05-08-2020

Ο κορωνοϊός δεν φαίνεται να αφήνει τον πλανήτη μας. Ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως απο την πανδημία έχει πλέον ξεπεράσει τις 700.000 νεκρούς. Σχεδόν 5.900 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε 24 ώρες εξαιτίας του COVID-19 κατά μέσο όρο.

Ο αριθμός αυτός ισούται με 247 θανάτους ανά ώρα, ή έναν κάθε 15 δευτερόλεπτα. Οι περισσότερες από τις νέες απώλειες να καταγράφονται στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και το Μεξικό.

Ο κορωνοϊός έχει επίκεντρο ΗΠΑ και Λατινική Αμερική

Η Λατινική Αμερική αποτελεί το νέο επίκεντρο της πανδημίας, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα στοιχεία δείχνουν πως οι Αρχές δεν μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Αρχικά, η πανδημία εξαπλωνόταν με βραδύτερο ρυθμό στη Λατινική Αμερική, όπου ζουν περίπου 640 εκατομμύρια άνθρωποι, απ’ ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο. Όμως η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία όταν ο ιός άρχισε να διασπείρεται στις φτωχογειτονιές των πυκνοκατοικημένων πόλεων των χωρών της περιφέρειας αυτής.

Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στη Λατινική Αμερική ζουν σε παραγκουπόλεις. Πολλοί βρίσκουν δουλειά μόνο στον ανεπίσημο τομέα, δεν έχουν ασφάλιση ή άλλο δίχτυ ασφαλείας και συνέχισαν να εργάζονται παρά την πανδημία. Κι αυτό επειδή σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν άλλο τρόπο να εξασφαλίζουν τα προς το ζην.

Οι ΗΠΑ των περίπου 330 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κοροναϊού στον κόσμο. Κι ας είναι ένα από τα πλουσιότερα κράτη στον πλανήτη.

Ο δρ. Άντονι Φάουτσι, κορυφαίος αμερικανός ειδικός, έκρινε την περασμένη Δευτέρα ότι οι αμερικανικές πολιτείες όπου υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί κρουσμάτων πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να επιβάλλουν ξανά lockdown. Όπως εξήγησε, ο αριθμός των κρουσμάτων θα πρέπει να μειωθεί προτού ξεκινήσει η περίοδος της εποχικής γρίπης. Δηλαδή το φθινόπωρο.

Κάποιες χώρες έμοιαζαν να έχουν θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση της πανδημίας. Ακόμα κι εκεί όμως, καταγράφονται το τελευταίο διάστημα ρεκόρ κρουσμάτων μόλυνσης. Γεγονός που καθιστά σαφές ότι η μάχη απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει. Η Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ, η Βολιβία, το Σουδάν, η Αιθιοπία, η Βουλγαρία, το Βέλγιο, το Ουζμπεκιστάν και το Ισραήλ κατέγραψαν το τελευταίο διάστημα νέα ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Κινδυνεύουν με ψυχιατρικές διαταραχές όσοι νοσηλεύονται