Εργαζόμενοι νοσοκομείου Σύρου: Αμφισβητούν τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για τα τεστ κορονοϊού

επιστήμονες κάνουν πειράματα για να δουν πως θεραπεύεται ο κορωνοϊός
20-08-2020

Διαφωνίες για τον τρόπο που εφαρμόζεται η στρατηγική διεξαγωγής των τεστ κορονοϊού στον πληθυσμό, ξεσήκωσαν οι καταγγελίες των εργαζομένων του νοσοκομείου Σύρου, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες κατήγγειλαν την απεγκατάσταση υπερσύγχρονου μοριακού αναλυτή (PCR) από το νοσοκομείο τους και τη μεταφορά του στον νοσοκομείο αναφοράς “Αττικόν”.

Μετά την εκτενή ανακοίνωση που εξέδωσε ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός, “προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια και να μην υπάρχει παραπληροφόρηση” και στην οποία εξηγεί ότι ο συγκεκριμένος αναλυτής “υπερκάλυπτε τις ανάγκες του νησιού και είναι περισσότερο αναγκαίος στο εργαστήριο του Π.Γ.Ν. “ΑΤΤΙΚΟΝ” που εξυπηρετεί τις ανάγκες εξέτασης δειγμάτων ύποπτων κρουσμάτων από το σύνολο της 2ης ΥΠΕ”, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου επανέρχονται, με αμφισβητήσεις για την πολιτική που εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας στην διεξαγωγή των τεστ κορονοϊού στον πληθυσμό.

“Ενώ το εργαστήριο μοριακού ελέγχου ξεκίνησε την λειτουργία του από τις 3 Αυγούστου, με το σκεπτικό ότι θα εξυπηρετούμε και τις ανάγκες γειτονικών νησιών, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ακόμη και τα δείγματα που συνέλεγαν στην Σύρο, για άγνωστο λόγο τα έστελναν στην Αθήνα. Αναρωτιόμαστε για τον σχεδιασμό του Υπουργείου όταν στήνει ένα ολόκληρο εργαστήριο, εν συνεχεία δεν στέλνει δείγματα σε αυτό και μετά μας ενημερώνει ότι δεν το εκμεταλλευόμαστε πλήρως και γι’ αυτό τον αποσύρει”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Σύρου.

Την ίδια στιγμή, αμφισβητούν και τις διαβεβαιώσεις του διοικητή της 2ης ΥΠΕ κ. Ροϊλού, ότι έτερος μοριακός αναλυτής, που καλύπτει τις ανάγκες της Σύρου θα βρίσκεται την Τετάρτη (19/08) στο νοσοκομείο του νησιού.

“Μετά από συνάντηση του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου με τον Διοικητή του Νοσοκομείου ενημερωθήκαμε ότι προς αντικατάσταση εγκατεστημένου μοριακού αναλυτή δυναμικότητας 96 τεστ /6ωρες, θα τοποθετηθεί στο Νοσοκομείο αναλυτής δυναμικότητας 1 τεστ / 50 λεπτά. Εν συνέχεια μετά την έναρξη της κινητοποίησης, ο Διοικητής μας ενημέρωσε εκ νέου ότι ο νέος αναλυτής θα έχει δυνατότητα 4 τεστ/ 3 ώρες. Στην συνέχεια ο κος Ροϊλος ανακοίνωσε ότι ο νέος αναλυτής θα μπορεί να πραγματοποιεί 4 τεστ /52 λεπτά. ¨Όπως είναι προφανές όσο εξελισσόταν η κινητοποίηση και το θέμα έπαιρνε διάσταση, άλλαζαν και οι κεντρικές επιλογές από την ΔΥΠΕ”, αναφέρουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Σύρου.

Παράλληλα, εκφράζουν και σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την επάρκεια του αριθμού των αντιδραστηρίων που θα απαιτηθούν για τη λειτουργία των νέου μοριακού αναλυτή:

“Ο νέος αναλυτής συνοδεύεται από 329 τεστ (σύμφωνα με τα λεγόμενα του Διοικητή). Όταν αυτά εξαντληθούν, σε 10 με 15 ημέρες δηλαδή, πως θα χρηματοδοτηθεί η προμήθεια νέων αντιδραστηρίων; Επισημαίνεται ότι ο μοριακός αναλυτής που υπήρχε στο Νοσοκομείο Σύρου καλύπτονταν από δωρεά 2.500 τεστ. Όσο για την κάλυψη όλων των δειγμάτων από τον νέο αναλυτή και την μη αποστολή δειγμάτων στην Αθήνα (ΕΚΕΑ και ΑΤΤΙΚΟ) διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας”.

Εργαζόμενοι νοσοκομείου Σύρου: “Δεν γίνονται επαρκή τεστ στον πληθυσμό”

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Σύρου υποστηρίζουν ότι τα τεστ για τον κορονοϊό στον πληθυσμό δεν είναι επαρκή, ώστε να έχουμε την πραγματική εικόνα των κρουσμάτων COVID-19 στη χώρα.

Επίσης, τονίζουν ότι θα πρέπει όλο το προσωπικό των νοσοκομείων που έρχεται σε επαφή με το κοινό να υποβάλλεται σε τεστ σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Καταλήγουν, επίσης, ότι “ο σύλλογος ουδέποτε παραπληροφόρησε την τοπική κοινωνία. Το μόνο που έπραξε ήταν η γνωστοποίηση αποφάσεων της ΔΥΠΕ όπως μας μεταφέρονται από την Διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου”.