Θάλασσα: Τι κάνει το θαλασσινό νερό στα μαλλιά μας

Νεαρή γυναίκα κάνει μπάνιο στην θάλασσα
22-08-2020

Ο Αύγουστος θεωρείται η καρδιά του καλοκαιριού. Ο μήνας των αδειών. Κι ακόμα κι αν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να πάμε σε κάποιο νησί του Αιγίου ή του Ιονίου, όλοι μας θα πάμε έστω καισε μια παραλία κοντά στην πόλη για να βρεθούμε στη θάλασσα. Τι κάνουν όμως τα καθημερινά μπάνια στη θάλασσα στα μαλλιά μας και το δέρμα μας;

Έγινε έρευνα για τον προσδιορισμό της επίδρασης του θαλασσινού νερού σε ασθενείς με σύνδρομο ατοπικού εκζέματος και δερματίτιδας. Πρόκειται για δύο σοβαρές παθήσεις που συμβαίνουν (και) στο τριχωτό της κεφαλής και προκαλούν φαγούρα, ερυθρότητα και μερικές φορές πρησμένο δέρμα. Ο κνησμός (φαγούρα) μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών, ιδιαίτερα λόγω του επίμονου ξυσίματος που κάνουμε στα μαλλιά.

Στην έρευνα, συνολικά 33 ασθενείς με μέση ηλικία 26 ετών υποβλήθηκαν πρώτα σε τεστ μαλλιών που αποκάλυψαν ανισορροπία βασικών μετάλλων.

Αφότου τους δόθηκε αγωγή με πόσιμο θαλασσινό νερό για έξι μήνες, τα επίπεδα των βασικών μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του καλίου και του σεληνίου, αυξήθηκαν σημαντικά. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση θαλασσινού νερού μείωσε σημαντικά τα επίπεδα υδραργύρου και μολύβδου που θεωρούνται επικίνδυνα.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, οι 27 από τους 33 ασθενείς είχαν βελτιώσει τα συμπτώματα των παθήσεών τους.

Αποδεικνύεται ότι το θαλασσινό νερό μπορεί να κάνει πραγματικά πολύ καλό στα μαλλιά και στην επιδερμίδα του κρανίου.

Τα συνολικά οφέλη του νερού στη θάλασσα

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης, το θαλασσινό νερό έχει υψηλή συγκέντρωση μετάλλων και βιταμινών, καθιστώντας το θεραπευτικό. Περιέχει κάλιο και σελήνιο, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ανάπτυξη των μαλλιών.

Αυτά τα μέταλλα απορροφώνται στο δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής, προκαλώντας μια αντιβιοτική δράση που μπορεί να μετριάσει τα συνήθη προβλήματα του τριχωτού της κεφαλής, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση.

Το θαλασσινό νερό ξεπλένει επίσης στοιχεία που είναι επιβλαβή για τα μαλλιά σας, όπως ο υδράργυρος. Επίσης:

Το θαλασσινό νερό λειτουργεί σαν φυσικό σαμπουάν. Εάν έχετε λιπαρό τριχωτό της κεφαλής, τότε το θαλασσινό νερό μπορεί να σας βοηθήσει να αφαιρέσετε τα πολλά έλαια. Τα απορροφά και από τις άκρες της τρίχας κάνοντας τα μαλλιά πιο μεταξένια στην αφή.
Λειτουργεί ως απολεπιστικό στο τριχωτό της κεφαλής σας. Με το να απορροφά τα περιττά έλαια που συμβάλλουν στην ανάπτυξη μύκητα (πιτυρίδα, ξηροδερμία), είναι πιθανό να απομακρύνετε την πιτυρίδα.

Τι να προσέχετε όσον αφορά το θαλασσινό νερό

Αν το αφήσετε στα μαλλιά σας για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. Μπορεί να αφήσει το τριχωτό της κεφαλής σας πολύ ξηρό και να κάνει τα μαλλιά εύθραυστα.

Έτσι, οι ειδικοί σας συμβουλεύουν να περιποιηθείτε τα μαλλιά σας με μια ενυδατική κρέμα ή βαθύ μαλακτικό προτού μπείτε στο νερό. Όταν φτάσετε στο σπίτι, φροντίστε να πλύνετε τα μαλλιά σας με σαμπουάν και να μην τα αφήνετε με το θαλασσινό νερό… μέχρι την άλλη μέρα.

Επίσης αποφύγετε το θαλασσινό νερό εάν έχετε κάνει θεραπεία ισιώματος μαλλιών. Το αλμυρό νερό μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, αναγκάζοντάς σας να την επαναλάβετε από την αρχή.

Πηγή: https://www.hairguard.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κολύμπι: 10 κανόνες για ασφάλεια στη θάλασσα μετά τα 50