Βατόπουλος: Τι πρέπει να κάνουν όσοι γυρνούν από διακοπές

25-08-2020

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι όσοι γυρίζουν αυτές τις ημέρες από τις διακοπές τους πρέπει να τηρούν τα βασικά μέτρα των αποστάσεων, πλυσίματος χεριών και φυσικά της χρήσης μάσκας ενώ θα πρέπει για την επόμενη εβδομάδα έως 15 ημέρες να παραμείνουν μακριά από ηλικιωμένους. Ο κος Βατόπουλος είπε επίσης ότι ο ΕΟΔΥ θα πρέπει να ενημερώνει προσεχτικά για τις περιοχές που φέρονται να έχουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο λόγω κινητικότητας και μεγάλης επισκεψιμότητας ούτως ώστε να είναι ενημερωμένοι όσοι επισκέφτηκαν τα συγκεκριμένα μέρη.

«Οι άνθρωποι που θα γυρίσουν από τις περιοχές που είχαν παρατηρηθεί κρούσματα – και σε αυτό το σημείο ίσως θα πρέπει ο ΕΟΔΥ να κάνει μια καλύτερη ενημέρωση για το σε ποιες περιοχές υπήρξαν πολλά κρούσματα ώστε να το ξέρει ο κόσμος, αυτοί οι άνθρωποι που γυρνάνε από αυτές τις περιοχές είναι –εντός εισαγωγικών, υψηλού κινδύνου».

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής πρόσθεσε πως «αν αρχίσουν να διπλασιάζονται ή να πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα μέσα σε 3 – 4 ημέρες, αυτό οπωσδήποτε είναι ένα ισχυρό καμπανάκι». 

Πάντως σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων θα πρέπει να συνυπολογισθούν και άλλοι παράγοντες εκτός από τον αριθμό των κρουσμάτων όπως η ηλικία, ο ρυθμός αύξησης αλλά και η σοβαρότητα των περιστατικών.