Βάρος: Η αυξομείωση των κιλών αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

γυναίκα μετράει με τη ζυγαριά το βάρος της που έχει επηρεάσει ο κορωνοϊός
26-08-2020

Το να διατηρούμε το βάρος μας σε υγιή επίπεδα είναι πάρα πολύ σημαντικό για την σωστή λειτουργία όλου του οργανισμού μας. Τώρα, έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως όσοι έχουν συνεχείς αυξομειώσεις στο βάρος τους από την εφηβεία μέχρι τη μέση ηλικία έχουν σημαντική επίδραση στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Το βάρος και ο κίνδυνος για πρόωρο θάνατο

Ερευνητές από τη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης ανέλυσαν δεδομένα για συνολικά 24.205 άτομα από το 1998 έως 2015.
Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 40-47 ετών όταν εντάχθηκαν στη μελέτη. Έδωσαν στους ερευνητές στοιχεία για το δείκτη μάζας σώματός τους στην ηλικία των 25 ετών. Δηλαδή δέκα χρόνια πριν την έναρξη της μελέτης. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν τη συσχέτιση μεταξύ των αλλαγών στον ΔΜΣ και της πιθανότητας θανάτου των συμμετεχόντων κατά τη χρονική περίοδο παρακολούθησης. Έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως:

  • το φύλο
  • το ιστορικό
  • το κάπνισμα
  • το επίπεδο εκπαίδευσης

Τι έδειξε η μελέτη

Οι συμμετέχοντες των οποίων ο ΔΜΣ μετακινήθηκε από τα όρια της παχυσαρκίας στην ηλικία των 25 ετών στα όρια του υπέρβαρου στη μέση ηλικία, είχαν 54% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που είχαν παραμείνει στην κατηγορία του παχύσαρκου.
Αντίθετα, η απώλεια βάρους στα ηλικιωμένα άτομα δεν συσχετίστηκε με ανάλογη μείωση.

Βρέθηκε επίσης, ότι το 3,2% των θανάτων που καταγράφηκαν θα είχε αποφευχθεί εάν όλοι όσοι ήταν παχύσαρκοι στην ηλικία των 25 ετών είχαν καταφέρει να μειώσουν τον δείκτη μάζας σώματος στα όρια του υπέρβαρου μέχρι να φθάσουν στη μέση ηλικία.
Ακόμα, οι συμμετέχοντες που ήταν παχύσαρκοι στην εφηβεία και μετέβησαν στην κατηγορία των υπέρβαρων κατά τη μέση ηλικία, παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου συγκριτικά με όσους παρέμειναν παχύσαρκοι.

Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρος επιδρά θετικά και έναντι του κινδύνου χρόνιων νοσημάτων όπως:

  • η υπέρταση
  • ο διαβήτης
  • οι καρδιαγγειακές παθήσεις
  • ο καρκίνος
  • Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Βάρος: Ποιες παθήσεις κρύβει η ανεπιθύμητη απώλεια κιλών