Κορωνοϊός: 1 στους 5 νέους που νοσηλεύονται χρειάζεται ΜΕΘ και 1 στους 10 διασωλήνωση

θάλαμος με ασθενείς που τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός
10-09-2020

Στο μυαλό μας ο κορωνοϊός είναι μια ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο τους ηλικιωμένους. Κι ως ένα βαθμό αυτό ισχύει. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι νέοι έχουν ανοσία. Τουλάχιστον ένας στους πέντε ασθενείς ηλικίας 18 έως 34 ετών που εισάγονται στο νοσοκομείο λόγω λοίμωξης Covid-19 θα χρειαστεί εισαγωγή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ο ένας στους δέκα τελικά θα διασωληνωθεί.

Αυτό είναι το συμπέρασμα Αμερικανών επιστημόνων που ανέλυσαν στοιχεία από τις ΗΠΑ. Η έρευνά τους επιβεβαιώνει ότι οι νέοι κάθε άλλο παρά άτρωτοι είναι απέναντι στον κορωνοϊό.

Οι νέοι ενήλικες κινδυνεύουν λιγότερο να αρρωστήσουν σοβαρά από την Covid-19 σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα εμφανίσουν επιπλοκές που μπορεί να είναι έως και θανατηφόρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σκοτ Σόλομον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine. Ανέλυσαν στοιχεία για 63.103 άτομα που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 σε 419 αμερικανικά νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Από αυτούς οι 3.222 (το 5%) ήταν 18 έως 34 ετών, με μέση ηλικία τα 28 έτη.

Από αυτούς τους νέους, το 21% χρειάστηκε εισαγωγή σε ΜΕΘ και το 10% διασωλήνωση, ενώ το 3% τελικά πέθαναν.

Οι πολύ παχύσαρκοι νέοι (με δείκτη σωματικής μάζας άνω του 40) και εκείνοι με υπέρταση είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου από Covid-19, ενώ ο κίνδυνος ήταν σχεδόν διπλάσιος για όσους είχαν διαβήτη.

«Μπορεί ο κίνδυνος νοσηλείας για τους νέους να είναι σχετικά χαμηλός, όμως για όσους χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο οι κίνδυνοι είναι σημαντικοί. Ο κίνδυνος θανάτου γι’ αυτούς είναι περίπου διπλάσιος σε σχέση με ένα συνομήλικο ασθενή που παθαίνει έμφραγμα» τόνισε ο Δρ. Σόλομον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Ποιοι κλειστοί χώροι είναι πιο επικίνδυνοι